2016-03-27 7397 浏览
这间餐厅一直是我下午茶的首选, 一来下午茶有三文鱼刺身,又有我喜欢的甜品,粥及意粉都只是15X,价钱理想又就脚。难得放假,约埋亲爱的去试下佢个午餐,睇下贵几十蚊既午餐有无咩大分别。坦白讲,无。我大大话话黎左依间下午茶,真系可以背到佢有咩,由一入门口既芝士,有几款,唔太吸引,蒸燕窝蛋(我次次食两杯,因为又热,又滑,而且好大粒燕窝),包,雪糕(自己jit既云尼拿雪糕,个cone都脆嫁,馒头,再到饭面,再到我钟意食既墨鱼丸(佢新鲜炸起,唔油,弹牙,爽口,次次最少半打),炸野(素春卷就唔太得啦),菜(普通啦),自制Pancake(禁个掣就新鲜即制,配料齐备),再黎葡达仔(热既),热荤,羊架。讲左好多野,到我最爱既鱼柳(煎完唔干次次食佢先,唔系鱼柳包个啲炸鱼,系湿湿地嫁,好滑)。中间系汤(中西两款,我个个就钟意佢中汤,够火喉),甜品一堆蛋糕仔,西瓜菠萝(加华梅粉)同蛋糕朱古力。嗱,讲真食甘贵都系为左冷盘,再隔条行就系啦,虾(ok la),蟹脚(够冻,够大只既部份,够juicy,不过啲盐水有啲咸,但无乜雪味),螺(冻得剂,少少沙),冻乌冬(加蛋丝甜乌冬汁,正呀!),沙律菜(一般啦),头盘(唔吸引我

坦白讲,无。

嗱,讲真食甘贵都系为左冷盘,再隔条行就系啦,虾(ok la),蟹脚(够冻,够大只既部份,够juicy,不过啲盐水有啲咸,但无乜雪味),螺(冻得剂,少少沙),冻乌冬(加蛋丝甜乌冬汁,正呀!),沙律菜(一般啦),头盘(唔吸引我姐,但都有冻火腿个啲),再出返去刺身柜(三文鱼,八爪鱼)。

其实你问我,我以前同Fd食最多,系佢任食既意粉,(依加下午茶只可以叫一次),厨师即煮,最吸引既白松露海鲜加芝士粉,你谂下松露既香,或奢白汁既滑,同几款面,正)再加推介既即煮粥(自己点材料,叫做即刻煮),班Cake(当甜品整返一个,加朱古力酱,好味)。意粉我推介松露海鲜长通粉)。

赞既讲左先,每人有一杯野饮,橙汁苹果汁都大杯,仲每人送两只生蚝(不过今次啲蚝又瘦又多壳,但都鲜味)同虾多士(新鲜整起,油左啲,但好脆)。

至于弹,我好似12:00松啲入座,一入去我就睇我个个最钟意既长脚蟹,我系系左长脚蟹先黎依间,因为次次都有)下午茶都Fill得快。

但我午餐比多几十蚊,见佢只系Refill左3—4次,点解,因为好多人黎到都见唔到蟹脚话争唔到,我唯有企系个度等,所以等左3转。我最后个转只系出左8只蟹脚同啲较位甘大把(但时间都系食到一半到)。

出蟹脚次数少,而且Refill又慢,我数住甘唔多15分钟先一次,仲要好多人拿唔到。,不过讲真系好味既,唔冻到成口雪同冰已经合格,不过出密啲,我地可以饮多啲蟹脚既汁,成手都系好惹味。

我下次都系食下午茶算,又平啲,横掂啲野睇唔到分别。

218加一,唔抵啦!
2016-03-21
  • 长脚蟹