2022-07-04
星期日中午,想食轻便啲,ordered咗「酸辣海鲜汤檬」同埋「香茅牛肉捞檬」,见加$12就可以叫埋个「越南滴漏咖啡」当然唔蚀底,要少炼奶。餐厅每张枱,枱头摆咗一支「是拉差」辣椒酱同埋一樽粉色透透哋明嘅汁,有啲橙色沉淀物喺底,应该系檬粉汁,比起一啲越南餐厅会加埋辣椒同青柠,卖相就差咗少少。「香茅牛肉檬粉」嘅牛肉,食唔到有香茅味,有少少酸白红萝白丝拌喺侧跟,加埋啲炸香嘅红葱同蒜粒,食落啲檬粉好爽又滑,要用埋匙羹先捞得住。「酸辣海鲜汤檬」,虽然汤上边飘住少少红油,不过就完全无辣味同酸味,可能用咗蚬肉嚟肴个汤,饮落非常清甜,檬粉加上脆口嘅洋葱丝同埋金不换香叶,口感十足。饮开「越南滴漏咖啡」,𠮶浸云呢拿奶香系好令人难忘,加上佢用炼奶做底,好多时都会流于过甜,而少咗咖啡豆嘅甘香,今日叫少啲炼奶,味道刚刚好。如果呢间系寻常街边小店,我会觉得ok。不过,作为一间专做越式牛肉粉嘅专门店,出品就只可以话不过不失,毫无特别之处。