2021-05-09
今日系母亲节🎉,当然要同母亲👩🏻食返餐好啦!我哋也米😍一家大细👵🏻🧑🏻👩🏻👧🏻一齐去酒楼食饭!由于我哋冇订位,所以我哋六点就去咗拎位啦!我哋叫咗个套餐🍽,成个餐系$998,另收加一同茶芥。-🍴上汤焗澳洲龙虾伊面🦞(1斤4) - 基本上每次晚巿去酒楼,都会食一碟龙虾伊面,今次都唔例外😚。调味唔错,好香!龙虾数量都唔少,唯一可惜嘅系唔系好新鲜,龙虾肉有少少霉🤭。-🍴金瑶原只鲍鱼伴鲜蔬🥬(6只) - 有六只鲍鱼,食落似罐头鲍鱼,下面系生菜。酱汁唔错,有干瑶柱调味。-🍴即日丰料炖靓汤(1盅) - 目测好多油浮系面😨,见到汤渣有西洋菜、鸡脚、鱼、南北杏,所以也米😍推测系西洋菜汤🤔。-🍴酱皇翡翠炒蚌片(例) - 翡翠系指西芹,除咗会有象拔蚌片之外,仲有鱿鱼片同三色椒,令到成碟嘅颜色非常缤纷😆。调味几好食,店家亦会提供一碟蚝油比客人点象拔蚌片同鱿鱼片。-🍴清蒸生猛海石斑仔🐟(1条) - 鱼嘅制作时间系最长,差唔多食到最后先上枱。调味正常,不过略嫌可能蒸得太耐,鱼肉有啲过熟🤭。-🍴金牌一品脆皮鸡(半只) - 依个好好食😋!喺屋企好难整到嘅菜式,鸡肉煮得啱啱好,而皮系脆嘅,好香口🤤!