2014-09-21
20.Sep.2014 (SAT)年年大闸蟹都唔系由我负责买, 今年系我一次自己出去街外买的.由于我唔识拣, 所以都周围问下朋友.从朋友口中打听到哩间, 加上我依稀记得每年佢都系同一个铺位, 所以要决定一试.一入到去, 问职员无人理我. . . . 第一下无奈. 之后有个中年姐姐见我企左系度, 所以走左o黎帮我.我问姐姐点买好, 我话想食好少少, 姐姐介绍我买六両个只. 由于我唁识”公”定”婆”好食d, 所以我都系跟随屋企人意思买8”公”,一”婆”.最后我买左4只六両半(3公, 1婆), 之后买3只五両半公, 2只三両半公.姐姐知我唔识, 仲用心帮我每只都拣下, 又教我点拣先好. 感觉良好.好喇, 好喇, 急不及待一返去就即刻蒸.以上系六両半 - 公.以上系五両半- 公.以上系五両半 - 公.结论:- 个人认为系觉得”公”系好食过”婆”.- 六両半不及五両半香.- 六両半同五両半d 膏差唔多.- 三両半, 不是我试, 所以唔知.- 六両半 – HKD150一只.- 五両半 – 好似HKD90一只. (唔记得左)- 三両半 – 唔记得左. 哈~~~* 下次会买五両半/六両. *
由于我唔识拣, 所以都周围问下朋友.
一入到去, 问职员无人理我. . . . 第一下无奈.
之后有个中年姐姐见我企左系度, 所以走左o黎帮我.
好喇, 好喇, 急不及待一返去就即刻蒸. 以上系六両半 - 公. 以上系五両半- 公. 以上系五両半 - 公.
结论:
- 个人认为系觉得”公”系好食过”婆”.
- 六両半不及五両半香.
- 六両半同五両半d 膏差唔多.
- 三両半, 不是我试, 所以唔知.
- 六両半 – HKD150一只.
- 五両半 – 好似HKD90一只. (唔记得左)
- 三両半 – 唔记得左. 哈~~~
* 下次会买五両半/六両. *