2004-06-12
今日11点3去到,见到佢开左一半门,我一心以为佢开11点半,点知我11点8去到,佢都仲未开,搞到我好似个傻仔咁周围行。最后我12点到去到,终于开左门喇。入到去,0的侍应都好有礼貌咁用日语讲欢迎光临,个感觉都算系咁啦。我去到0个阵有一日本家庭,佢地同个师傅仲好似几熟咁,都有几句,可能大家都系日本人啦。我叫左个盐味拉面加叉烧,哗....我一见到碗面,心谂,乜咁大碗呀......我先试个叉烧,唔错,几有味,不过唔系件件都咁好,有几件干争争。0的面好散,不过好香,个汤呢...开头几淡都觉得好好架,不过到后尾先觉得饮完个口超干....证明佢落左好多味精...不过呢,以佢咁大碗拉面55蚊(加埋一〕,都算系咁啦,不过我觉得拉面横丁0个间山头火(好似系呢个名﹚0的面同汤仲好过佢,但系叉烧就真系呢间好味好多。到我想埋单0个阵,个个侍应都好忙,咁我好无奈咁四围望,点知个师傅望住我笑,咁我又望住佢笑咁啦,之后我终于有机会同个侍应讲埋单喇,点知竟然系个师傅拎张单黎,由于佢唔识中文,我又唔识日文,但系佢都好有礼貌咁同我讲thank you,跟住就指住张单个数,真系几有礼貌。我发觉呢间真系几多日本人黎帮衬,我食食
我叫左个盐味拉面加叉烧,哗....我一见到碗面,心谂,乜咁大碗呀......我先试个叉烧,唔错,几有味,不过唔系件件都咁好,有几件干争争。0的面好散,不过好香,个汤呢...开头几淡都觉得好好架,不过到后尾先觉得饮完个口超干....证明佢落左好多味精...不过呢,以佢咁大碗拉面55蚊(加埋一〕,都算系咁啦,不过我觉得拉面横丁0个间山头火(好似系呢个名﹚0的面同汤仲好过佢,但系叉烧就真系呢间好味好多。到我想埋单0个阵,个个侍应都好忙,咁我好无奈咁四围望,点知个师傅望住我笑,咁我又望住佢笑咁啦,之后我终于有机会同个侍应讲埋单喇,点知竟然系个师傅拎张单黎,由于佢唔识中文,我又唔识日文,但系佢都好有礼貌咁同我讲thank you,跟住就指住张单个数,真系几有礼貌。我发觉呢间真系几多日本人黎帮衬,我食食下野0个阵先有一个日本男人,之后又有两个日本男人黎,到我走0个阵又有对日本夫妇黎,不过我个人觉得佢0的味精真系几重,但系耐唔耐黎食下都唔错既,但系开头真系揾死我,因为我好少黎呢头,真系几经波折先揾到呢间野呀。