2021-05-02
这次见铜锣湾开咗间新嘅川婆婆,就入去试下先,我叫咗酸菜鱼、香辣台湾肠、香辣鱼皮饺,仲有炸大肠,全部都系辣点可能唔饮嘢,叫咗荔枝伯爵红茶。系食物个方面,在我来讲,我觉得香辣台湾肠及香辣鱼皮饺都系一般,因为佢既汤底系用麻辣烫,将台湾肠再加鱼皮饺煮熟后,再落辣椒粉,冇乜特别。跟住我要讲既系炸大肠,话明炸大肠系炸,咁啫系炸到脆卜卜声,但,相反我食唔出卜卜声,反而有点韧。不过,我要赞赏下,佢嘅酸菜鱼,酸菜鱼真心系唔错。佢既酸菜鱼系鱼块,但我都食到有少许鱼骨,所以我建议要小心慢慢食。酸度适中,辣度有得拣大中小辣,我就叫咗小辣,对我嚟讲小辣系我接受到既辣度。酸辣鱼嘅配菜方面有海带、芽菜、酸菜、大白菜等等,海带、芽菜爽口,酸菜我平时唔系好食,我都食到,咁大白菜入到味,整体而言酸菜鱼,值得推介👍🏾系饮品方面,荔枝伯爵红茶,荔枝味比较淡,基本上伯爵红茶抢夺咗荔枝味,但都好饮嘅,又或者系伯爵红茶味本身带有少少似荔枝味,所以先叫荔枝伯爵红茶。