2018-08-24
星期五食lunch,本身谂住去大本型foodcourt,但系因为我哋实在太多个人,所以揾唔到位,然之后,我哋12个人就去咗食垦丁茶房。睇个名就知系食台湾野。我叫咗个盐酥鸡扒汤面,随餐附送冻或者热嘅蜂蜜红茶。大概7至8分钟后,碗面就到左啦,盐酥鸡扒系另上嘅。碗面里面有好多一粒粒绿色嘅物体,我冇估错嘅话应该系豆角,都几好食。首先,呢啲豆角充满水份,咬落去非常脆口,咁好味又要系健康嘅嘢食,真系想食多啲。好彩,豆角嘅份量都唔算少,食到最后都仲有。呢啲面条,亦都整得几好,起码佢做到有个台湾面嘅感觉,虽然同台湾嘅红烧牛肉面汤底唔同,但佢个汤底清得黎又几好食。最后就要讲讲个盐酥鸡扒,最令我惊喜嘅系,个盐酥鸡扒并唔会好似豪大大鸡扒𠮶啲帮你落咗好多粉去调味,佢上枱个盐酥鸡扒净系会炸左同埋落少少粉,另外可唔可以上三日唔同嘅调味粉俾你自己调味,自己选择落调味粉嘅份量,咸味辣味自己拣,先至系老板。总结:下次黎食嘅话我唔会依个餐,因为我觉得,呢间餐厅仲有好多嘢食可以俾我发掘。
冻蜂蜜红茶
盐酥鸡扒