2023-03-12 1142 浏览
哈哈😆!这一日,为了赶上6:00pm前的下午茶,我便用急速的步伐,到达上环,再急急脚赶去苏杭冰室。结果,我5:50左右坐下来了。一坐低,看了餐牌,便点了未食过的炸鸡髀公仔面,职员问我想配什么汤底,鸡汤?还是番茄汤?我心想,都未试过这间的番茄汤底,便一于试吓吧!(因为这是我第二次到上环呢间冰室食饭,上次好似是食吉列猪扒,上次好好👍🏻食)餐饮便点了一杯热华田。先来杯热华田,不错!因为好多时,外面/一般茶记华田都比较淡口,但呢间的华田,味道浓郁,好味😋!因为我自己都好喜欢饮华田,所以对华田的要求都好高,呢杯绝对是above average 的「华田」,哈哈哈😆!之后到炸鸡髀同公仔面🍜啦(分碟上)炸鸡髀都好入味,好食!不过可能炸少一分钟会更好(我自己估,因为滑中,又有少少过熟)但仍然好食,至于公仔面,我便后悔没选择「鸡汤」,因为我选了番茄汤底,比我预期中酸,不过我自己觉得是茄膏味较重,我本身都食得酸,但这汤底的酸,我个人觉得同公仔面不夹。可能同意粉/通粉会夹D!到最后,见好多客人点了「常餐」,有炒滑蛋,睇落好似好好食咁!我又追加$6,加埋。哈哈😆炒蛋卖相不错👍🏻,味道都ok! 不过,我自己都系

之后到炸鸡髀同公仔面🍜啦(分碟上)

炒蛋卖相不错👍🏻,味道都ok!
不过,我自己都系觉得「澳X」的炒蛋比较好食。但呢间冰室整体的性价比算不错。都好食!☺️
炸鸡髀公仔面茶餐
炸鸡髀公仔面茶餐