约左几个朋友系荃湾食饭,揾到呢间中式酒楼食中菜晚饭🍵🫖。餐厅日位置喺荃湾千色汇,都好方便容易揾。我地就拣咗一个晚市组合A,然后再散叫多几味𩠌一齐食。🍲🍜🥘🥢🔸晚市组合A (金蒜银丝蒸蛏子 、上汤瑶柱豆苗)金蒜银丝蒸蛏子,每一只蛏子都劲大只,粉丝劲腍,朔晒圣子同蒜蓉啲汁,入口劲鲜甜,好味呀👍🏻👍🏻👍🏻上汤瑶柱豆苗,豆苗分量十足,汤底几甜,豆苗上枱仲系好翠绿,爽甜好好食😽😽🔸陈皮脆皮烧鹅皇❤️‍🔥🍖嗌咗个烧鹅皇例牌,烧鹅嘅外皮香脆,我上枱热辣辣好正啊,肉质都几香😻,加埋佢个汁一齐食真系一流呀。🔸脆香糯米酿鸡翼🍗🍚🥄鸡翼嘅外表,但系里便酿满左满满嘅糯米🍚,真系劲足料呀🤩🤩鸡翼外皮香脆,糯米馅料又香又腍,呢一味𩠌,如果多啲朋友嚟食可以嗌黎一齐开心share。👫👭👬🔸精品黑豚叉烧皇🥓🔥呢一个烧叉烧,外皮烧到有少少焦香,但系食落有蜜汁嘅甜味,咬开肉质都好腍,亦都唔会痴牙🙅🏻‍♂️,正正正💫🔸万寿果南北杏炖鸽皇🍲秋风起🍂,呢一个汤就啱晒啦,万寿果即系木瓜,呢一个汤入口真系好鲜甜呀,呢个天气饮真系好好🥰,可以润一润干燥嘅喉咙🗣️,系一个都几滋润嘅汤水。🔸甜品杏仁茶🍮🤍最后餐厅仲送咗每人一个甜品杏仁茶,天气开

🔸晚市组合A (金蒜银丝蒸蛏子 、上汤瑶柱豆苗)
金蒜银丝蒸蛏子

🔸精品黑豚叉烧皇🥓🔥

🔸万寿果南北杏炖鸽皇🍲
万寿果南北杏炖鸽皇

🔸甜品杏仁茶🍮🤍
最后餐厅仲送咗每人一个甜品杏仁茶,天气开始dry,秋天转天气饮呢个真系好啱,润肺又润燥,最紧要系滋润肌肤,养颜吖🥰,饮咗变靓啲,男女都啱饮👫
杏仁茶

总括嚟讲呢一餐都几滋味🫖🍵,有菜有肉有海鲜😋,仲有每人一盅滋润嘅炖汤,最后仲送左每人一个甜品杏仁茶,真系好滋润,埋单每人都系$300左右❤️‍🔥,真系几抵食‼️‼️餐厅侍应服务有礼貌,见我哋啲碟有骨,都换得好密💯如果住喺荃湾附近嘅你,不妨过去一试啦。

🔺炖汤每星期款式都唔同,大家可以去之前留意一下💁🏻‍♀️
2022-10-18
金蒜银丝蒸蛏子