2011-07-01 1207 浏览
一坐底, 老细拎来两碟冷盘餐小吃 : 麻辣菇 & 冬瓜球自㩗红酒, 老细推介了草捆牛肉, 熏鱼. 另外叫了炒小棠菜及葱油饼先讲熏鱼, 老细话下午刚做起的, 所以我地叫咗一客. 个汁好好味, 吃完很开胃, 个鱼皮仲有少少脆, 鱼肉不会太硬, 正!草捆牛肉真系无推介错, 肉类很嫩滑, 似牛腩但更滑, 食落唔会有渣. 有些肉粒会有口感滑溜的筋 (胶质?). 这个菜有两种酱汁, 一碟是中式芥辣 (应该是加了蜜糖, 因为是甜甜地而唔抢口); 另一碟汁是芫茜等香料加豉油 (但不是很咸, 却很香口).葱油饼 : 挂住食无影相. 虽然唔系有好多葱, 个饼都好味道, 用来伴牛肉食一流. 蒜蓉炒小棠菜 : 都系无相, 菜就无咩特别, 系小棠菜心来的, 炒的不太油腻, 我地 3 个人, 每人起码食了十几注菜. 最后叫埋甜品 : 高力香蕉豆沙, 不太油, 即叫即做热辣辣上碟, 食到第2个仲系好熨口. 豆沙不算好多或好甜.老细再送了几件山楂糕比我地试, 酸咪咪的, 质感都好, 唔会好实又唔硬, 如果是豌豆就一定好好味! 呢个山楂糕可以解油腻啊!!服务好好 : 唔会无人理, 但老细又会不时来加茶斟水. 叫𩠌时都
一坐底, 老细拎来两碟冷盘餐小吃 : 麻辣菇 & 冬瓜球
前菜
好食
草捆牛肉

高力香蕉豆沙

服务好好 : 唔会无人理, 但老细又会不时来加茶斟水. 叫𩠌时都好老实, 望下我地带咩酒, suggest 番食咩𩠌. 又话比我地知个牛肉份量大, 唔好叫咁多嘢, 亦唔会一味叫客人食贵价食品.

环境 : 有 d 旧, 有 d 似外国 China Town 的唐餐馆. 地方不太, 想同朋友饮下酒, 倾计, 食嘢, 而唔会被人心理压迫还枱, 呢度系不错的选择! 呢度免开瓶费, 这晚见到每枱客都自备美酒 (有人饮白酒, 有人饮日本酒, 我地饮红酒)

2011-06-30
草捆牛肉