2021-09-02 279 浏览
小时光,装修风格如店名一样,满满的充满着儿时的东西,玩具呀、海报呀、枱枱櫈櫈都是台湾八、九十年时代及或国中时代的摆设。一入到嚟就会令到你好食把时间倒退返廿几年时前一般呢。而小时光系一间食台湾菜的餐厅,价钱就5X-6X一个餐,嘢饮就要单点嘅,散叫就都几贵下,就好似坊间买杯珍珠奶茶咁嘅价钱一样。我今晚就叫咗个红烧牛肉面 ($60)再加杯冬瓜柠檬茶($28) 红烧牛肉面汤底味浓有但有微微的药材味,根腩位,够淋身,唔秥牙,酸菜分量都几多下,面质几Q弹,整体做到台湾面特性浓味得嚟而不腻,不错。冬瓜柠檬茶就同台湾嘢饮一样偏甜的,叫少甜就好少少。整体用餐体不错,全自助式,由点餐、拎餐具、取餐到收餐都系自助形式,完全同餐厅名一样小时光,系学校小食部买野一食一样系要靠自己一手搞掂,唯独是味道唔系小食部级,系几好食嘅。

冬瓜柠檬茶
就同台湾嘢饮一样偏甜的,叫少甜就好少少。

2021-05-05