2019-03-10 78 浏览
日本菜算系香港人最钟意嘅菜式之一,基本上去到边都会揾到日本餐厅。连锁嘅日本餐厅亦越开越多,不过有心、高质、抵食嘅日本餐厅就要用心揾!星期六晚同男朋友咁啱嚟到天水围,一于试吓位于天泽商场嘅千叶鸟!餐厅嘅位置都容易揾,喺天逸站隔离行几步就到。系一个屋村商场嘅一楼。我哋大概七点半去到,都有人等紧位的,不过好快就有得入座!餐厅虽然唔算大,但系装修得好靓好有心思,而且座位都够阔唔会坐得辛苦。特别一提有一啲大嘅卡位适合一家大细一齐坐!坐低之后打开Menu第一个惊喜:原来除咗日本菜之外,千叶鸟仲有新鲜生蚝提供!不过今日我哋专心试食日本菜,所以冇特登嗌生蚝。日本菜式都好多选择,前菜冷盘、串烧炸物、手卷饭卷寿司刺身、乌冬拉面饭、窝物等等。两个人我哋简单嗌左几样野,等我逐一介绍:盐烧三文鱼鲛:餐牌入边有「盐烧三文鱼头($62)」同埋「盐烧三文鱼鲛($58)」,其实挣扎左一阵,因为价钱争小小。不过最后唔想失仪态(笑)所以嗌呢个简简单单试吓先,点知嚟到之后好后悔!!因为实在太好食了,呢个部位唔系个个都识得食,觉得好似食鱼骨,但其实好滑好鲜甜。仲要千叶鸟够新鲜,又煮得啱啱好,真系好好食。后悔系因为其实应该嗌三文

盐烧三文鱼鲛

盐烧三文鱼鲛:
餐牌入边有「盐烧三文鱼头($62)」同埋「盐烧三文鱼鲛($58)」,其实挣扎左一阵,因为价钱争小小。不过最后唔想失仪态(笑)所以嗌呢个简简单单试吓先,点知嚟到之后好后悔!!因为实在太好食了,呢个部位唔系个个都识得食,觉得好似食鱼骨,但其实好滑好鲜甜。仲要千叶鸟够新鲜,又煮得啱啱好,真系好好食。后悔系因为其实应该嗌三文鱼头!

牛油果软壳蟹反卷:
软壳蟹最怕就系摆耐咗,淋哂。千叶鸟嘅软壳蟹新鲜炸出嚟,够晒爽脆香口。配搭牛油果沙律酱同蟹子,好食!

千叶鸟特选大大粒鱼生饭:
一般鱼生饭都系得几片鱼生好多饭⋯⋯但系呢碗鱼生饭真系不得了!你有冇试过鱼生同饭差唔多一样咁多
呢个价钱,有呢个质素同份量,都真系难揾!入边有玻璃虾、三文鱼、吞拿鱼、希灵鱼、海胆、玉子、樱花鱿鱼、芥末章鱼、鱿鱼片等等。好食!

火炙左口鱼背寿司+  火炙三文鱼酱油渍寿司

火炙左口鱼背寿司+火炙三文鱼酱油渍寿司
左口鱼系我超级钟意食嘅刺身,不过就算系好出名嘅大型连锁寿司店都未必整得好食。一个唔小心会好韧,咬唔开。千叶鸟整得好食!三文鱼都唔错。

总结:
已呢个价位来讲系非常好嘅日本餐厅!无论系环境、服务、味道都非常满意!最后我同男朋友都食得非常满足!希望有机会再试其他菜式~
2019-03-09
盐烧三文鱼鲛