2021-12-04
十一月份的生日内吃过不少丰富的生日饭,踏入12 月份将会迎接多个节目,基本上都离不开吃喝,所以衬平时尽量食清淡啲。住坚尼地嘅朋友推荐左依间素食餐厅俾「素菲亚」餐厅装修我一般Cafe差唔多,地方较宽敞,简约风,没有多余嘅装饰,切合餐厅主题。落单时店员会问你需唔需要走奶蛋或五辛,客人就按自己嘅喜好选择。朋友间唔中会来,佢特别推介咗「鬼马肉酱意粉」$98卖相和平时食到嘅肉酱意粉差唔多,蕃茄浓汁超丰富、以素肉代替肉酱,基本上食唔出分别,味道浓郁酸酸甜甜,富芝士香,酱汁挂面,意粉富弹性,健康又美味。另外点左一份午市套餐 午餐大约价钱由$98 - $148头盘包括是日餐汤「野菌汤」质感浓稠,感觉原汁原味野菌香味浓缩而成,如果可以热啲就更好。精选沙律「素盐酥鸡野菌小堂菜意大利饭」素盐酥鸡以素肉代替,口感较有靱性,炸皮又酥又香,味道不会比下去。配菜亦甚丰富,有本菇、白菌、小棠菜、洋葱、蒜头和黄腌清萝卜等,各式各样蔬菜和口感软稔意大利饭放入口,没令人感到太饱济,味道倾向清淡, 份量亦够饱足。应该颇合乎素食者嘅口味。姜母茶暖胃化气,冬日之选。青苹果茉莉绿茶只系卖 $12 淡淡的果味,舒服。柠檬挞甜度和酸度
住坚尼地嘅朋友推荐左依间素食餐厅俾
「素菲亚」
餐厅装修我一般Cafe差唔多,地方较宽敞,
简约风,没有多余嘅装饰,切合餐厅主题。
落单时店员会问你需唔需要走奶蛋或五辛,
客人就按自己嘅喜好选择。
朋友间唔中会来,佢特别推介咗
「鬼马肉酱意粉」$98
另外点左一份午市套餐
午餐大约价钱由$98 - $148
头盘包括
是日餐汤
精选沙律
「素盐酥鸡野菌小堂菜意大利饭」
味道倾向清淡, 份量亦够饱足。
应该颇合乎素食者嘅口味。
姜母茶
暖胃化气,冬日之选。
青苹果茉莉绿茶
只系卖 $12
淡淡的果味,舒服。
柠檬挞
甜度和酸度较一般柠檬挞低,感觉亦都冇咁甜,挞皮略为重分感,欠香脆。