2018-01-06
今日Lunch同同事去中环铁巷里尽头嘅越南小店食Lunch,呢间小店我地经常光顾。原本想话系抵食小店,因为几年前食嘅四十几五十蚊1个午餐,慢慢加价都加到而家差不多$60蚊1个午餐了😩其实小店嘅午餐都好多款式选择,因为星期一至五每日换款,亦另外有啲餐系每日供应,唔使中环返工嘅朋友独沽一味麻☺️之前小店都会多开几张枱放喺出面行人路,但因为近期中环中心翻新左地下公共空间,怕阻住行人往来,所以得返小店内十数张枱。平时黎多数食香茅猪扒、蒜蓉牛油鸡翼。今日点左虾头膏海鲜炒金边粉,炒粉大大碟好有镬气,海鲜有虾、鱿鱼、蟹柳、带子、蚬,材料都几足👍仲好好味添😋不过... ... 点解食黎食去都无虾膏味嘅😅同事点左餐厅招牌菜:蜜糖鸡翼饭,我都食左1只鸡翼,好够脆又好香甜,炸粉唔厚,鸡翼似有腌过!个饭有姜蓉好正!呢个真系招牌菜,好好味😋另1位同事点嘅熟牛肉墨丸蕃茄浓汤檬。午餐包1杯热饮,冷饮加$3,我多数饮热奶茶,觉得小店嘅奶茶够香滑茶味够浓👍小店胜在全部食物都大大份,好够饱,当然都好味啦!不过,小店都将套餐嘅价钱愈调愈高了😟
另1位同事点嘅熟牛肉墨丸蕃茄浓汤檬。