2007-10-03 9 浏览
之前约左一个同年同月日生的朋友Lilian一齐预祝生日,咁特别既日子梗系要揾间特别既餐厅食餐好啦!其实呢间餐厅我之前都系好多杂志度睇过佢既介绍,知道佢同太平馆一样都系一间历史悠久既餐厅。我地满心期等去到尖沙咀阿士厘道一楝商业大厦一楼,推开一道厚厚既大木门,步进暗黄灯光的餐厅,侍应带我地到靠窗边的位置,这里的客人不多,全店都弥漫著怀旧时光的味道。枱上摆放著黑椒、盐樽、电动蜡烛、酒杯、餐巾,最特别系张枱 都有一碗好似桑寄生茶既,你地估下系什么!我地后来分别问左成三位侍应先知原来系洋谡 头仔,味道同作用就好似广东人既头。你地系咪好奇怪点解我地要问咁多侍应先知,一来佢地既侍应有d 唔系好识讲中文,另外又好似好赶时间咁,讲完都唔理我地明唔明就走左去想问多d 都唔得,而且问佢地啲 菜式有咩分别,佢地都好似唔多答得出,呢样系我觉得呢间餐厅最唔好既地方。讲番d 开心野,佢地既菜谱除左上用英文写左很多菜式之外,仲有好多以前既香港照相,你地又估唔估到呢d 地方而家变成点呢!我地心大心细,谂左成差唔多十分钟,终于order左一个Set Dinner,餐汤要左佢地出名既焗洋葱汤,前菜系烟三文鱼沙律、主菜我地要

我地心大心细,谂左成差唔多十分钟,终于order左一个Set Dinner,餐汤要左佢地出名既焗洋葱汤,前菜系烟三文鱼沙律、主菜我地要左加拿大牛柳及甜品人参Panna Cotta; 另外仲要左碗牛尾汤,主菜芒果鸭及要多客甜品炸雪糕。其实本来想加左钱改个甜品人参Panna Cotta做Baked Alaska,但因为要加差唔多成百蚊,而且又惊两个女仔食唔哂,所以净系要多炸雪糕

Order左之后,侍应送来一盘面包任我地拣,有法国面包、五谷包、烤提子包,我地差唔多样都有试,味道不错,但我都系钟意食意大利菜d 。

跟住就系焗洋葱汤同牛尾汤,焗洋葱汤面层铺了一层焗至微金黄的芝士,下面则是吸收了洋葱汤的法国包,真系好好味,果然系招菜。至于个牛尾汤都唔输蚀,好多材料,好好味但我觉得如果稀少少会好d 。

至于个烟三文鱼沙律就真系不值一提,好普通。

个主菜就唔错,加拿大牛柳好有肉味,而且鱓 Side Dished一d 都唔"妈夫",至于个芒果鸭就真系要赞下,D鸭好香,煮得o岩o岩好,好淋又入味,虽然d 芒果就酸左d ,但无计啦,始终唔当造,但个味同d 鸭都好夹。最正既系连个Side Dished既仔都整得好好味呀!

对于我黎讲完满的一顿晚餐又点可以无甜品,跟Set Dinner个甜品人参Panna Cotta,我就真系觉得麻麻地,因为味道好苦,作为甜品真系怪怪地但Lilian就好欣赏,因为佢话好重人参味,而且仲好滑,所以真系见人见智,如果你钟意食人参既都不妨试下既。至于我既甜品,首先见到侍应送黎一个表面金黄色的脆球,睇上去真系唔太吸引,但跟住侍应在球上倒了半杯Brandy,一点火,哗…你地睇幅相都见到「火势」几猛,我影完相之后,d 「火势」少左d之后,侍应再淋上士多啤梨酱。表演一大轮之后,终于开动喇,火辣既外层其实好似蛋糕,但经过火烧后,有少少香脆,至于与内层就系Vanilla雪糕,Brandy同Vanilla既味道都几夹,味道唔错。但我觉得玩野既成份居多,但千忻唔好睇少呢个看似小小既甜品,都几饱肚架。

总结黎讲呢餐都食得几满意,埋单人大约300蚊,坦白讲,纯綷鈬 感受吓 都唔错,食物质素ok啦!但呢个价钱,我绝对相信有更好既选择。如果大家有兴趣可以试下啦