餐厅: Cafe首爾
资讯:

餐厅: Cafe首爾
资讯:

2016-07-31 645 浏览
刚刚同两个女仔朋友去完韩国首尔,大家都对首尔的食物念念不忘 。 甘好啦,大家就约埋系 cafe 首尔大家聚一聚啦.这家韩国小店都几有特色,细细间,有韩国的食物相挂系墙上,播住韩国歌,都ok有特色。 不过d位有d窄,sofa位好窄下,唔系太舒服,坐个刻我心入面想,唔知系我肥定系韩国的女仔瘦d, 所以d位整得甘窄。。。讲返食物先,我地点左大家都中意食的牛肉紫菜包饭卷($55), 无骨原味炸鸡($68), 韩式猪手($60), 牛肋骨汤跟饭 ($80)。牛肉紫菜包饭卷有11件,都几大件,啲牛肉都腌得很好味,牛肉的味道就是整个包饭的精髓,配埋黄牙卜红萝卜等,味道很夹,很好吃!值得推荐!无骨原味炸鸡系炸鸡粒,系真系鸡粒,细细粒,比起而家流行的炸鸡细粒好多。所以比例上炸粉同鸡肉的比例是1:2, 没有淡淡肉的效果,不过都ok的,风味各不同。是热辣辣新鲜炸起,都几好味。牛肋骨汤跟饭我就觉得比较逊色。因为一上台就稳到阵阵so味,我也搞唔清系牛肉的so味定系雪藏味。牛肋骨有4件左右,大约系一条牛肋骨,唔系好多肉。汤系牛肋骨清汤,带点黑椒味,有少少辣,但系黑椒味道唔太重,如果黑椒落多d我觉得会开胃同好味好多

无骨原味炸鸡炸鸡粒,系真系鸡粒,细细粒,比起而家流行的炸鸡细粒好多。所以比例上炸粉同鸡肉的比例是1:2, 没有淡淡肉的效果,不过都ok的,风味各不同。是热辣辣新鲜炸起,都几好味。

牛肋骨汤跟饭我就觉得比较逊色。因为一上台就稳到阵阵so味,我也搞唔清系牛肉的so味定系雪藏味。牛肋骨有4件左右,大约系一条牛肋骨,唔系好多肉。汤系牛肋骨清汤,带点黑椒味,有少少辣,但系黑椒味道唔太重,如果黑椒落多d我觉得会开胃同好味好多。

韩式猪手就有惊喜!有 8 片薄薄的猪手,我估系用韩国酱油腌制,因为听闻韩国酱料比我地香港/中国的酱料唔同,韩国的比较甜同香。这猪手确实唔太咸,偏甜但唔腻,也有很香的酱油味。可能因为系薄切,肉炆得很淋很入味,很好食!