2009-07-20
昨日四点多同老婆大人讲出尖沙咀食晚饭,老婆大人话好,就打电话去BOOK枱....炸猪排~~无位~~PIZZA~~无位~~~ 打了多间都话"爆"~~~ 心中不是味儿~~ 突然心血来潮想起上次食完炸猪排,见Chura平时唔系好多人等,而且价钱并不是太贵(SET都系150-200左右),不如试下~~7时左右到达,炸猪排门口已经有十多人等,我两口子一个箭步(加多声唔该借借~~)入去,见里面并不多人,有一个日本人在看报等食物,有几张枱亦有人。我两一坐下,就睇下食什么~~~ 其实价钱不算太贵,一般SET如上述只不过150-200,鱼生就贵一点,一般小炒都不过是6-80元~~老婆大人曾到过日本交流,有幸食过一些冲绳小菜,佢话冲绳D猪肉好好味,无猪肉膻味,一定要食,所以叫了1. 鱼生并盘(2人)共6款,障红、Tuna、甜虾、鲷、带子及一款不知是什么(用甜面豉腌,老婆大人话好好味,只面豉同佢系日本往时食到的一样好味,而且能带出鱼的味,不错) OK新鲜2. 苦瓜炒猪肉一流~~苦瓜爽,苦味适中,猪肉带肥膏,但无猪肉膻味,内有豆腐及蛋,配合得无话讲!!一于无停口~~~3. 烧牛定食(我想食牛~~)又一惊喜,D
1. 鱼生并盘(2人)
2. 苦瓜炒猪肉
3. 烧牛定食(我想食牛~~)
又一惊喜,D沙律菜好新鲜,沙律汁系芥末加醋,并不是一般的"蛋黄酱",主角牛扒好味,够淋,有牛肉味,唯老婆大人觉得较生(约6-7成左右,我觉得OK),如叫此定食,可提醒要熟一点。
两个人加一$560,OK啦,最重要唔使等(走时约8点,见炸猪排门口仲好多人,而且仲见到先前叫佢"借借"的先生在等位中~~~),又好味~~ 可再试下其他食物
p.s. 侍应系日本人,识少少广东话,可用英文沟通的~~
再p.s. 发觉大部份客都系日本人,日本人帮衬的日本餐厅,想信都唔会差得去边挂!!