2022-09-20
自从起咗世宙之后,呢一带都多咗唔少野食,特别系川菜、烤鱼,迎合港人爱辣爱香口嘅口味。门口招牌三只红色大只 —— 渔师兄相当吸晴,未抬头果抹艳红已入眼帘。虽然系烤鱼店,但胜在楼底高,入店不觉局促,亦无油烟味或地板黏糊嘅感觉,环境卫生唔错。价钱为合理水平,一份烤鱼介乎$288-328,有四款鱼种六款锅底选择,不同鱼类肉质鲜味各有千秋,可以根据个人口味选择或咨询店员意见。因朋友唔食辣,我又中意食酸菜,二话不说拣咗酸菜口味,配上肉质较滑嫩、鱼骨较少嘅江团鱼。烤鱼已预先用葱蒜爆香,再放入热锅水煎,鱼皮煎得焦黄,连汤底都充分混入鱼肉嘅鲜味;配料索满哂吸收咗河鱼精华嘅汤汁,每一啖都食到 鲜、甜、香🤤🤤江团肉质紧实不散,同时不失软嫩,有啲似滑身版鲈鱼;除咗主干外无多余嘅骨刺,易于食用,且肉含量多,食起嚟有啖啖肉嘅满足感。推荐一定要加配金菇、芹菜、大豆芽及莲藕嘅辅菜组合,咁先可以食哂所有汤汁精华😍😍川菜点可以少咗串烧呢,烧秋葵系must eat item😝洒满孜然粉烧香,令本身清淡嘅秋葵更香口惹味~另外点咗大葱鸡肉同烧牛肉,牛肉虽然唔算厚肉,但肉质稔软,火候算得恰到好处。食完浓味香口野可以饮返啲解腻饮料
江团肉质紧实不散,同时不失软嫩,有啲似滑身版鲈鱼;
川菜点可以少咗串烧呢,烧秋葵系must eat item😝
洒满孜然粉烧香,令本身清淡嘅秋葵更香口惹味~
食完浓味香口野可以饮返啲解腻饮料消滞~
西梅绿茶少甜,茶底带微微甘香,西柚味增添咗少少酸涩清爽,味道好fresh;