2023-06-24
相信大家见到呢个蛋包饭就认得系Banchan & Cook,话晒系佢嘅招牌菜式另外仲有炖饭、炸鸡、煎饼、部队锅等,系一间fusion韩国菜🇰🇷▶️ 烤牛肉蛋包饭 ($118)蛋好厚身,坐起饭嘅上端起到摇摆😆上枱嘅时候侍应会帮你切开个蛋,非常有仪式感鸡蛋入面湿润半熟状态,可以见到蛋丝,口感eggy而非就咁一层薄薄嘅蛋皮👍🏻食落香蛋味,上面落咗少少日式大阪烧酱汁调味,一个字「正」烤牛肉份量相当慷慨,绝对对得住价钱 (依家嘅牛肉真系好贵)用上新鲜牛肉片🥩厚度适中,有少少筋但肉嘅部份较多😌整体唔韧唔肥韩式烤肉酱非常浓味正宗,明显同日式和风牛肉味唔同,偏向黏杰,可以挂住牛肉🐂另外仲加咗葱、芝麻粒、黑胡椒调味炒入焦糖化咗嘅洋葱,更加可口本身觉得牛肉咸咗啲,但系配蛋包饭就啱啱好🫶🏻因为蛋包饭味道淡啲饭嘅份量大概两碗,个蛋啱啱好包得住成个饭特别在唔系用白饭,而系炒饭底🍚有啲红萝卜同牛肉粒,亦系橙色嘅饭质粒粒分明,偏硬身,配水汪汪嘅蛋就系perfect match本来以为会食唔晒一个蛋包饭,点知份量啱啱好一个人可以扫晒😙 (又或者可能因为佢好食?)▶️ 泡菜煎饼 ($88)煎饼薄身,已经切开一件件,旁边有酱
▶️ 烤牛肉蛋包饭 ($118)
蛋好厚身,坐起饭嘅上端起到摇摆😆
上枱嘅时候侍应会帮你切开个蛋,非常有仪式感
烤牛肉蛋包饭
食落香蛋味,上面落咗少少日式大阪烧酱汁调味,一个字「正」
烤牛肉份量相当慷慨,绝对对得住价钱 (依家嘅牛肉真系好贵)
另外仲加咗葱、芝麻粒、黑胡椒调味
炒入焦糖化咗嘅洋葱,更加可口
饭嘅份量大概两碗,个蛋啱啱好包得住成个饭
▶️ 泡菜煎饼 ($88)
煎饼薄身,已经切开一件件,旁边有酱油点
因为系泡菜,所以带少少辣🌶️唔食辣都接受到
口感香脆,感觉唔会好粉好浆
不过就偏油,一块起两块止,一大班人叫黎share就差唔多
泡菜煎饼
食物有质素👍🏻我哋全部叫蛋包饭 (总共叫咗六个),个个切开都做到同一个效果,证明有水准
食物卖相摆盘讲究
环境舒服,舖头空旷,啱晒一大班人嚟聚餐,仲要一边播住K-Pop歌,令个人好想跟住郁🎶
星期六晚嚟到full house,去到差唔多收舖都仲有人walk-in,我哋经OpenRice订座所以无需等位
服务唔错,啲侍应好有礼貌,感觉好chill,本身想自己切开个蛋包饭,但系佢话唔可以俾刀我哋因为太危险🙈
性价比起韩国菜嚟讲算高,平均$150一个人食到饱🤰🏻欣赏佢牛肉份量足用料靓
绝对推介大家试吓佢嘅蛋包饭!