2024-04-12 1638 浏览
深水埗有两间出名嘅猪膶面,一间系好浓姜味,猪膶质感偏粉,一间就系汤头比较平衡,猪膶质地超嫩滑嘅,汉发就系后者。每次周末黎都好多人排队,今次专登早啲黎,十一点几就到,咁啱天气唔系咁好,落住微雨,净系等一张台就到我哋。我哋二话不说嗌左一个猪膶猪扒面同西多士。两样都系世一!佢哋嘅猪膶真系非常犀利,厚厚一块,但煮到刚刚好,超级嫩,爽口弹牙,仲要系完全无血水。个西多士圆碌碌胀卜卜,唔止个样同其他西多士唔同,原来都真系内有干坤㗎。切开个西多士发现,佢系有一层厚厚嘅蛋包住个多士,里便嘅花生酱,亦都系搽到厚厚一层,食落个口感好蓬松,真系第一次食咁样嘅西多士,好特别,而且好好味,真系喺第二度揾唔到。