湖越位于大尾笃,除咗想试佢哋嘅食物之外,最大原因系我好钟意呢个地方。唔单止远离尘嚣,而且望住个风景优美,车泊餐厅门口十分方便~估唔到食物方面都有惊喜,几款越南菜都好好味!今次叫左炸蚝饼、咖哩炒大蚬、炸虾春卷同越南火车头河粉。首先,我要讲下炸蚝饼。呢道菜留系我心入面有好深嘅印象。蚝饼外脆内软,蚝嘅鲜味同饼嘅香脆完美配合,令人食到欲罢不能😋然后系咖哩炒大蚬。呢道菜有好浓嘅咖哩香气,大蚬嘅鲜甜同埋咖哩嘅香辣味道相互融合,好好味而且令人回味无穷。大蚬大大只新鲜弹牙,每一口都有淡淡嘅海水味😍炸虾春卷都好出色。外皮酥脆,里面包住咗鲜嫩多汁嘅虾肉同蔬菜。沾住特制嘅甜辣酱食,味道更加好食。有啲菜好fresh吸返啲油,食落去唔会觉得好腻,非常开胃。最后就系越南火车头河粉。呢道菜系一道经典嘅越南菜,湖越餐厅嘅版本绝对唔会令你失望。汤底熬得非常入味够香浓,配料都好丰富。柔软嘅河粉配埋新鲜嘅虾肉、猪肉同香菇,够晒大碗几个人都够食,适合钟意越南菜嘅人。总括嚟讲,湖越餐厅唔单止环境靓,食物质量都高,几款小菜都做得好好,而且仲系pets friendly ,如果有养宠物仲可以带埋狗仔嚟散下步。下次一家大细周末冇节目

总括嚟讲,湖越餐厅唔单止环境靓,食物质量都高,几款小菜都做得好好,而且仲系pets friendly ,如果有养宠物仲可以带埋狗仔嚟散下步。下次一家大细周末冇节目都不妨试吓欣赏湖景 get away下,食吓越南美食放松身心😁