2024-08-20 553 浏览
都唔记得有几多年冇嚟长浜No.1,当年门面同装修好似都旧派啲,而家就现代少少咁,同佢哋嘅餐牌、面食一样......上次嚟长浜No.1系冇乜嘢好拣,猪⻣汤拉面就猪骨汤拉面,佢个餐牌基本上就系多只蛋少只蛋,多块叉少块叉咁上下,简陋,但我好buy。而家多咗啲花臣,有味噌汤底、煮干、冷拉面、素食版......其实又唔系变咗好多,至少唔系又鸡白又虾汤咁,但就睇落「多元」啲。在我角度,呢种系「世故咗」、「妥协」嘅表现,以长浜No.1嘅超班猪骨汤头,其实唔使搞呢啲嘢,但江流如此,唔追少少潮流就未必吸都新客。可叹也。挣扎咗几秒点唔点煮干,最后决定先重温猪骨汤面嘅味道。汤嘅底色冇变,偏啡嘅白猪骨汤,油脂挂晒碗,闻说此乃「长浜系」signature。但睇起来冇以前咁有「黏稠感」,饮落都真系冇咁咸,又系我所谓嘅「妥协」吧?但其实噉系适合本地人口味嘅,浓咸、黏口嘅汤唔系个个香港人接受到。最后都系饮晒。面就继续幼而爽弹,我拣「硬」,觉得啱啱好,食到最后一啖仍然冇过腍。叉烧,我印象中唔系长浜no.1强项,不过久别重逢又觉得几好食,几嫩,冇油腻感。味玉就继续一般般,本来就知佢呢样唔系好突出,但今次唔知搞乜两边蛋都沉

挣扎咗几秒点唔点煮干,最后决定先重温猪骨汤面嘅味道。汤嘅底色冇变,偏啡嘅白猪骨汤,油脂挂晒碗,闻说此乃「长浜系」signature。但睇起来冇以前咁有「黏稠感」,饮落都真系冇咁咸,又系我所谓嘅「妥协」吧?但其实噉系适合本地人口味嘅,浓咸、黏口嘅汤唔系个个香港人接受到。最后都系饮晒。面就继续幼而爽弹,我拣「硬」,觉得啱啱好,食到最后一啖仍然冇过腍。叉烧,我印象中唔系长浜no.1强项,不过久别重逢又觉得几好食,几嫩,冇油腻感。味玉就继续一般般,本来就知佢呢样唔系好突出,但今次唔知搞乜两边蛋都沉晒落汤里面,观感真系麻麻。配菜多咗碟辣芽菜,少少辣,味道调得唔错。

总体而言,长浜No.1仍然系我喺香港食过数一数二好嘅猪⻣拉面,应该仲会再嚟,下次有多个伴我就会试下煮干拉面同小食,睇人哋食评话有牛舌,有兴趣。
到我埋单的一刻,全店都得两个客人,真系市道唔好,希望长浜No.1顶得住。临走见到一位日本先生走出店面,有点熟口面,可能就系多年经营嘅店长,低调敬业依然。
2024-08-20