2020-08-15 824 浏览
今日经过开深水埗就嚟食 合益泰。因为疫情关系舖面少左一半以上嘅位置,当食要企系外面等位,有位先可以探热入座 。呢样做得好好,原本仲担心位于深水埗旧区一间老牌粥店究竟会唔会做好防疫措施呢?答案系令人非常满足。入座后依旧叫咗中肠粉多麻酱、大猪皮萝卜、豆浆。肠粉冇失礼,依旧咁滑咁香米味。麻酱都系一绝,香滑!如果要食到条肠粉有冇米香,一定要衬热同食冇沾到甜酱嘅肠粉。麻酱会突显肠粉嘅米香(个人想法only)。而如果要食肠粉嘅滑,就要等食到最后,冻左嘅肠粉。热食嘅话冇意思,因为热嘅肠粉一定系滑,但如果你等佢冻左,就系见真章嘅时候(个人想法only)。猪皮爽滑,不过萝卜就令人失望。虽然萝卜冇渣冇花心多汁,但系唔甜,仲有涩味。真系令我好失望。我食左合益泰年资唔多,10年。佢地以前嘅猪皮萝卜真系好好食,猪皮爽滑大块,食落过瘾,萝卜冇渣清甜多汁。不过今次食嘅系唔甜,仲有涩味,我怀住呢10年嘅感情食落去,最后都系食剩。其实唔止今次,我系呢2年内系合益泰食嘅萝卜都有呢个情况。所以我今日决定同收银嘅姐姐讲!(因为佢相对比较得闲同我都要埋单)收银姐姐好好,佢冇闹我😂同埋佢都好有心听我呢个客人嘅feedback。希
猪皮爽滑,不过萝卜就令人失望。
收银姐姐好好,佢冇闹我😂同埋佢都好有心听我呢个客人嘅feedback。希望下次我再泥食嘅时候可以有改善啦!
虽然我用左好大篇幅去讲个萝卜嘅不是,但系合益泰嘅肠粉系真系世界级正!
中肠粉
豆浆