2024-01-11
之前有食过豆乳狂人既粢饭,虽然价钱偏贵,但真系好足料同好食嘅。今次下午茶时间路过,就谂住买只黎过下口瘾,拣咗“拉芝炸蛋”,因为无图片,我无估计到佢系炸既粢饭:-I以为系有炸既馅料先叫呢个名…咁打开见到2件炸饭团都无野既,谂住试下啰,但因为炸过,啲糯米变咗饭焦既口感同会痴牙,亦都变咗无咗糯米香,头尾位置无馅就会觉得无味。佢有提供叉俾你食,但其实因为外面炸咗,比较干,会一叉就散,无乜作用,然而最伏都唔系佢痴牙同无味…最伏系我食食下发现盒底有油,仲要多到我个栥饭好似油浸咁,食到后期就会食到浸油味。系!油炸既有油好正常,但多到我可以拎黎煮𩠌,一张纸巾都索唔哂就好唔ok啰。本身外卖拎走,feel到热辣辣好正,但原来系有咁多油喺底保温,完全系伏啰。咁多油,想用纸包住上手食又唔得,用叉又会吉散,完全唔方便食用,边食啲饭又会边吸油,都唔知系食紧栥饭定饮紧油。出呢个po之前谂住睇下有冇其他人对呢款栥饭有评价啦,除咗见到话硬之外,跟住先发现原来其他分店呢个栥饭表面系有调味,有落椒盐咖,所以中伏的只有我?大家食豆乳狂人既栥饭千祈唔好拣呢款!
咁打开见到2件炸饭团都无野既,谂住试下啰,但因为炸过,啲糯米变咗饭焦既口感同会痴牙,亦都变咗无咗糯米香,头尾位置无馅就会觉得无味。佢有提供叉俾你食,但其实因为外面炸咗,比较干,会一叉就散,无乜作用,然而最伏都唔系佢痴牙同无味… 最伏系我食食下发现盒底有油,仲要多到我个栥饭好似油浸咁,食到后期就会食到浸油味。系!油炸既有油好正常,但多到我可以拎黎煮𩠌,一张纸巾都索唔哂就好唔ok啰。本身外卖拎走,feel到热辣辣好正,但原来系有咁多油喺底保温,完全系伏啰。咁多油,想用纸包住上手食又唔得,用叉又会吉散,完全唔方便食用,边食啲饭又会边吸油,都唔知系食紧栥饭定饮紧油。
大家食豆乳狂人既栥饭千祈唔好拣呢款!