2019-09-25
无论去到边,咖啡 总系香港人最喜爱 最需求嘅饮品之一!无论早、中、T、晏都会见到咖啡店充满住人气🤩而我最近几年嘅首选一定会系% Arabica啦🥰喺林林总总嘅咖啡店当中,我觉得佢嘅咖啡香滑浓郁 价钱大众 系质素嘅咖啡!原来佢近期喺中上环半山地区都有开咗分店,简直系𠮶度上班族嘅福音🙈地点好好揾,就喺PMQ正对面!见到门面已经feel到佢嘅休闲写意,入到去一阵镇嘅咖啡味,本身我朋友想睇下其实有冇厕所可以借🙈😂点知我哋不约而同都变咗想饮咖啡😅😅我哋一人带咗一杯Hea左阵,因为其实上半山游都有啲攰... 我点左一杯hot Spanish latte而朋友就iced matcha latte😁Spanish latte 系飘出黎既香,饮开佢既人都知要用咖啡棍搞搞佢先 因为佢嘅特别之处系嚟自炼奶嘅,唔同其他拿铁😍入口咖啡味非常香浓,配合上比其他拿铁分配平均好多嘅牛奶唔会过甜,我就系钟意呢种苦中带甘嘅咖啡啦!每一口都好温暖🥰但又唔会好难入口嘅,连对咖啡一般般嘅朋友都认同呢杯真系几好饮,我话下次都跟我饮添!而佢自己果杯matcha latte 就当然冇得输啦!因为平时好多唔系太饮咖啡嘅朋友都会选择呢种
而佢自己果杯matcha latte 就当然冇得输啦!因为平时好多唔系太饮咖啡嘅朋友都会选择呢种,但系有啲咖啡店会做到佢好假或者太海草味😅相对地依杯「咖啡」无论打卡同饮落去真系值回票价👍真心觉得呢间咖啡店嘅甜度控制做得好好!麻麻哋抹茶嘅朋友都唔会觉得难饮...就好似我咁😂
坐落留意到佢原来有个咖啡工场仔喺店嘅最后面,有啲咖啡机同有啲工作枱😱感觉好似入面上紧堂咁😍 佢哋店真系对咖啡好有热诚同研究啊!
见到甘 我都走左去睇下有咩咖啡豆买返屋企研究下同饮下😂满足下自己屋企都可以饮到%既咖啡😁
平时系附近都会行一啲展览、艺术馆或者博物馆之后喺度可以叹番杯咖啡👍座下 打下卡📸 欣赏下半山既文艺气息等🗿 所以呢度地方宽敞、地点就脚、装修简洁舒服、饮品又有质素!真系又令我对佢地加分唔会成日挂住佢啲咖啡🙈所以临走都走咗去睇下有乜嘢可以买到拎返屋企😂😂又破费了💸