2019-01-05
响The One行街,行行下下见到新开左一间台式饮品店。近来呢类台式饮品店越开越多,多过7仔,但呢间茶墨嘅出品又好似几有特色啊!叫左2杯signature嘅饮品:芝麻乌龙麻糬鲜奶同紫薯铁观音坚果奶盖。呢间店仲set左个打卡位俾人,咁杯野配埋个背景都靓嘅。除左打卡位,呢度仲有少量座位俾人坐住慢慢叹。黑芝麻同紫薯嘅卖相好靓,好似中国嘅泼墨画咁,好有艺术风。一个简单嘅饮品都整得咁靓真系好有心思,咁靓嘅嘢当然要攞过去打卡位影返张相影放上IG啦。黑芝麻鲜奶好重芝麻味,但又唔会太甜,仲有细细粒嘅麻糬好Q,其实比出面啲黑糖珍珠鲜奶更好味,更健康。至于紫薯初时以为会非常甜,但饮落去其实啱啱好,只系比黑芝麻是略甜少少,好重紫薯味,但饮完唔会觉得好滞。见佢啲雪糕嘅味道都好特别,所以忍唔住叫咗一个玫瑰味嘅雪糕。好少见到有玫瑰味嘅雪糕,所以试吓先。估唔到雪糕嘅颜色系咁啡,令我吓咗一跳,但食落去真系好重玫瑰味,好好味呀。
芝麻乌龙麻糬鲜奶
紫薯铁观音坚果奶盖