2017-12-05
2026 浏览
喺朋友推介下,黎左呢间泉章居,位置有少少「格摄」,喺旺角东站同埋旺角站中间,一入到去,都有唔少人坐咗喺度等,初时以为要等位,所以问知客拎左张飞就自动坐埋一边等,坐左5分钟,佢就同我讲「上得去架啦!」。(之后另外两个迟黎少少既朋友同我都一样经历左喺楼下等位既经验)据闻泉章居既鸡出名好食,所以就叫左个二人餐,要左例牌既霸王鸡,有两碟小菜,送个例汤,都算几抵,怕唔够食就再叫多左碟腊味饭。本来谂住例牌份量既鸡应该好细碟下,点知佢一上菜,个份量比想像中大好多!最后我地三个男人都好够食。佢既鸡肉好滑,啖啖都系肉,腌得香口,但又唔会太咸。佢有配个麻酱,一齐点黎食都唔错,不过咁靓既鸡,当然系原汁原味食最好!冬天豆苗当造,当然要叫番碟蟹肉扒豆苗,果然无令人失望,豆苗食落好清甜,只系唔太感觉到佢有蟹肉味,不过捞白饭食都系一流!例汤虽然话系二人份量,但都好大碗下,最后我地三个男人都系饮剩少少。饮落都几开胃舒服,比较清甜,对平时无乜汤水饮既返工一族都系一个唔错既推介。粉丝牛仔骨煲,又系另一个捞白饭之选!牛仔骨食落好够稔,好有黑椒味,而粉丝更加系吸哂牛仔骨同埋黑椒汁既精华!腊味饭,最后呢碟就真系比较普通,同平时
霸王鸡(例)
蟹肉扒豆苗
跟餐例汤
粉丝牛仔骨煲
腊味饭,最后呢碟就真系比较普通,同平时喺出面食到既腊味饭差唔多,不过都算系饱肚之选。
腊味糯米饭
最后埋单$454(人均$151),都算系物有所值,啲野好食又饱肚。
题外话/补充资料:
下次再黎一定会试下其他鸡