餐厅: 南海一號
资讯:

2022-11-29 11252 浏览
推荐指数: 🌕🌕🌕🌕🌗—————————————————————📍HK 尖沙嘴 - 南海一号 𝗡𝗮𝗻𝗵𝗮𝗶 𝗡𝗼.𝟭 【日本大型清酒活动 𝗦𝗘𝗔𝗙𝗢𝗢𝗗 𝗟𝗢𝗩𝗘 𝗦𝗔𝗞𝗘】见Klook 有呢个food pairing体验活动,可以试清酒 X 海鲜🍴 仲有国际唎酒师讲解清酒知识,一向对清酒印象麻麻就想试吓 打破成见!最估唔到系广东海鲜 配埋 清酒 可以咁match!Klook 独家优惠$250(原价 $750) 清酒仲可以 free-flow!谂起有得 食 + 饮 + 学嘢 就觉得物超所值 💫 •【𝗦𝘁𝗮𝗿𝘁𝗲𝗿 前菜】♥ 白胡椒海哲头+ 蜜汁叉烧 +陈皮话梅莴荀 三款前菜各有特色,「海蜇头」清爽带点香油味,虽然用咗白胡椒,但唔会太辣太呛,海蜇头亦比一般海蜇口感更加爽脆 ☺「️ 蜜汁叉烧」2件,有半只手指头咁厚,咬落唔会干反而蜜汁味浓郁 👍🏻 最后有「陈皮话梅莴荀」,本来以为会因为话梅好酸,但反而味道清新,作为最后一项前菜,可以refresh 返个口腔慢慢品尝下面嘅主菜 【𝗠𝗮𝗶𝗻 𝗰𝗼𝘂𝗿𝘀𝗲 𝗫 𝗦𝗮𝗸𝗲 主菜 配 日式清酒】🥢 蚝皇原只鲍鱼 配 🍶 黑龙 九头龙 逸品原只鲍鱼用蚝油
蚝皇原只鲍鱼

♥ 白胡椒海哲头+ 蜜汁叉烧 +陈皮话梅莴荀

🥢 蚝皇原只鲍鱼 配
🍶 黑龙 九头龙 逸品

蚝皇原只鲍鱼
原只鲍鱼用蚝油焖煮,充分吸收鲜味。味道浓郁嘅鲍鱼 配上 花蜜味比较重嘅 「九头龙 逸品」令鲍鱼个鲜味更加特出。呢款清酒亦都系我咁多款最爱嘅一支,因为佢打破我对清酒又辣又呛嘅印象,「九头龙 逸品」对beginner而言 容易入口、甜度相对高 🌟

🥢金榜酱大虾 配
🍶 月桂冠 爱说话的鲸鱼

大厨受娘惹菜启发,加入虾干/蒜头/红椒/椰汁等煮成金榜酱,再加上大虾 & 炸馒头 🦐 只虾配埋惹味嘅酱汁,虽然有少少辣但都可以接受。但如果饮埋「爱说话的鲸鱼🐳」辣味会瞬间飙升,好似一把火忽然焫著条利,体验太刺激 😂 特别对唔食得辣嘅我而言~ 「爱说话的鲸鱼」系纯米酒,所以味道比较辣,比较特别系会有少少花菇嘅香味。佢哋呢款清酒系由「月桂冠」生产,公司已经创立咗380年👏🏻

🥢脆米班肉炒饭+竹笙酿鲜露荀 配
🍶 MIYASAKA 山田锦 纯米吟酿

最后有蛋炒饭 同 露荀 做收尾~ 配上带有微碳酸 嘅「MIYASAKA 山田锦 纯米吟酿」,即使饮咗好多杯清酒,依然有焕然一新,清爽嘅感觉 ✨ 呢款清酒 同咗经典嘅 七号酵母 & 有「酒米王者之称」嘅兵库县产 山田锦 🌊 怪唔之得放系最后做压轴啦~

【𝗠𝘆 𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 食后感】
第一次试food pairing 嘅活动,体验颇有趣。6人围埋一台一齐品尝,仲有专人系附近细心介绍 🤵🏻🤵🏻‍♀️ 以前真系对sake 印象麻麻,净系觉得好辣,但今次发现清酒都有唔同类别 💫 有时间嘅不妨试一试啊!听闻活动到12月都有

🥢 @nanhai.no1
📍地址:南海一号 (尖沙咀)
尖沙咀弥敦道63号iSQUARE国际广场30-31楼3001及3101号舖

地区:#laymao_尖沙嘴
分类:#laymao_中式 #laymao_日式