2018-12-01
我朋友话要食聚福楼,听个名,心谂唔系挂,两个后生仔去饮茶?一到去,完全颠覆左我原本嘅睇法,门口布满花花草草,劲靓,完全系打卡位黎。入面嘅装潢,同出面系一样嘅风格,有种7,80年代旧情怀嘅感觉,好有特色。讲番野食,又系一个surprise位,虽然餐厅名同装饰都有好中式,但真正sell嘅系西餐。可以见到menu嘅菜名,都落足心思,个个都好搞笑,但难得又唔会离地到睇唔明。前菜嗌左佢个招牌salad, 聚福楼大唒健康沙拉。佢嘅特别位系,除左沙拉菜,都加埋啲杂果。不过略嫌水果唔岩季节,加埋啲沙拉醋,整体过酸。主菜方面,阿虾话太子仔只喜欢天使嘅你。真心出色!天使面挂满粒粒蟹籽,系忍唔住嘅一啖接一啖,有5只大虾,爽口多肉。唔系讲笑,极推!另外都嗌左个 小猪仔好慢好慢咁去打排球。平时我出街食,都唔会轻易嗌猪肋排,觉得佢太难切,而今次出乎预料中,劲好切!可能系慢煮嘅关系,啲肉劲淋。加埋啲酱料系正嘅。另推佢嘅炸南瓜,切到好似薯条咁,南瓜本身嘅甜味,觉得绝对完胜普通炸薯条。总括嚟讲,环境几有特色,食物质素唔错。
总括嚟讲,环境几有特色,食物质素唔错。