2017-12-16
话说寻日约咗朋友喺佐敦拎野,我系去咗庙街𠮶边,其实寻晚我系未食嘢然之后过去,拎完野之后就觉得真心有啲肚饿👉🏼👈🏼想四围揾吓嘢食。又唔想中伏,梗系想拣啲有品质保证,甘啱竟然比我见到拎米芝莲嘅佳佳甜品由于赶住返屋企嘅关系,门面同埋餐牌都唔记得影相添🙊但我想讲排队嘅人其实都唔系十分多嘅,人数都系10个左右,先令我放心。佳佳甜品系之前拎咗米芝莲,但我知道呢间真系良心店舖,记得之前睇过店舖老板做访问,佢系提及到就算拎咗米芝莲啲甜品都冇乜点加价,寻日去到见到好多都系19-21蚊,相比起出面又贵又唔好食𠮶啲,呢个价真系超值。叫外卖我分别叫咗芝麻糊同埋姜汁汤圆,因为听讲呢两样系必食,其实芋蓉莲子西米露我都有啲兴趣试㗎,不过一叫就唔叫咁多。我记得上次黎我都好似系食芝麻糊,但已经系好耐之前喇,耐到我都唔记得咗系几时,但好味嘅食物总会有令人再去既吸引力~寻日系搭巴士返屋企,我返屋企大概45分钟车程,如果整得较差嘅糖水可能会冻冻地,好庆幸叫咗三碗拎返屋企都仲保持到个温度首先打开一个我平时比较少食既芝麻糊,一打开个盖即刻闻到好香既芝麻味。芝麻糊其实一用匙羹捞起就可以睇到个质素系点样,呢样野系我妈咪以前做糖水舖所
首先打开一个我平时比较少食既芝麻糊,一打开个盖即刻闻到好香既芝麻味。芝麻糊其实一用匙羹捞起就可以睇到个质素系点样,呢样野系我妈咪以前做糖水舖所以知道跟住讲返俾我听😛果然令我再次感受到佢嘅吸引力,一捞起系好稠身唔会好似有啲糖水舖整到咁稀。感觉到佢嘅芝麻系打得好靓,食落去嘅芝麻味都好重,甜度亦恰到好处,整体黎讲真系冇得挑剔。
然之后就梗系试另一个重头戏,登登登登~姜汁汤丸,首先讲吓姜汁方面,其实坚系好「够姜」🤣食落去都真系几辣,本身怕辣嘅人可能都会有啲顶唔顺,不过辣得黎系算好饮嘅。另外汤圆方面,大概有六粒左右,数量真系几多,以$19黎讲真系好抵好抵,每一粒都好软林林,芝麻粒粒分明,连埋姜汁食系冬天真系好正暖笠笠既感觉。