2022-06-26 41 浏览
【试食环节】多谢 @candid.hk 嘅试食邀请💖 K11最近开咗间主打雪耳特饮嘅小店,一上电梯就会见到间蓝白嘅主题嘅舖头,佢啲枱凳都系透明🤣 个感觉好新鲜❣️ 加埋所有餐具、同碟都好elegant😳 虽然系open area,但本身K11都有播下歌几舒服,所以冇咩大问题今次嚟到试咗佢哋四款主打食物,分别有雪耳饮,厚吐司、炖糖水、自选奶酥厚吐司🍞🧡夕雪 (木瓜果冻、木瓜、牛奶、雪耳)嘢饮嘅配料都好养生,饮嘅时候好舒服😚 木瓜切咗做粒粒,食落唔硬👍🏻 其他配料都系好啱一路饮一路食,有啲嘢咬下但又唔洗focus系咬嘅过程上,可能我本身麻麻地咬珍珠咬到好攰🧋😵‍💫 木瓜奶嘅感觉系偏浓,而配料就好fresh,互相抵消翻🤩 不过饮饮下个饮管有啲难吸😂 因为大大旧雪耳啜上嚟塞住咗🧡爆蒜厚吐司配芝士酱个吐司好香🍞 蒜🧄同芝士🧀嘅味道都好balance,唔会遮咗大家嘅味😋 我同🐡Share嚟食,净系食咗半件都有少少漏🤏🏻 所以建议嗌唔同嘢share食会好啲,或者一开始就试下唔好搽晒面包上面啲芝士酱😂 整体味道都唔错,不过吐司嘅感觉系偏淋,可以烘脆翻少少,个口感就会好啲🤔🧡六味奶酥厚吐司舖头menu 系
【试食环节】
多谢 @candid.hk 嘅试食邀请💖

夕雪

🧡夕雪 (木瓜果冻、木瓜、牛奶、雪耳)
爆蒜厚吐司配芝士酱

🧡爆蒜厚吐司配芝士酱
奶酥厚吐司

🧡六味奶酥厚吐司
舖头menu 系一件吐司拣两味,今次因为试食,所以就比晒6只味我哋试🙏🏻 我就凭我觉得味道浓淡嘅次序去食,同下面介绍嘅次序一样😂

🌿马达加斯加香草:阵味好轻,呢个最食到有奶酥texture ,姐系有少少沙沙地,但又有啲creamy嘅感觉🤩
🍵若竹抹茶:茶味几香,奶酥遮咗茶嘅少少苦涩味😙
🫖小山园焙茶:个培茶味唔够出😢
🧉英式伯爵茶:比培茶浓味好多!都食到佢嘅茶香多啲,个感觉好啲👍🏻
☕️Baileys 咖啡:咖啡味好出而且唔苦,有少少似冲个啲即溶咖啡味嘅甜,不过我唔系成日饮咖啡,所以唔系好讲得出似边只牌子多啲🤔
🍫61%VALRHONA特浓可可:朱古力味嘅味最出,都系唔苦嘅朱古力,但又唔太甜,拣61%都几好😍

💭厚吐司嘅边位可以搽多啲奶酥酱,因为太厚个度食食下就变咗有啲寡🧐
树记腐竹莲子薏米

🧡树记腐竹莲子薏米 (树记腐竹、洋薏米、莲子、水、冰糖)
呢个糖水可以话系❗️超级足料❗️佢比平时嘅薏米糖水加多咗雪燕(又系劲大抽🥳)食落更加舒服同埋清甜🥰 莲子唔苦👍🏻 同埋应该好重腐竹/腐竹用咗好多豆,因为饮完糖水之后有少少好似平时饮完豆浆嘅感觉。相对嚟讲薏米就比较出面嘅少,但有其他搭翻够👍🏻

夕雪
爆蒜厚吐司配芝士酱