2024-08-25
西塔老太太,在全国都有好多唔同分店,佢哋摆枱嘅餐纸上面有写,香港都有一间,在尖东Signature 既喷水池边上,系地面铺。可能系咁嘅原因,今日星期日,都好多人排队,所以吸引左我地行过去睇下食咩,排下排下好快就到了。坐低都闻到隔离各枱香气扑鼻嘅烧肉味,order左之后好快店员就摆满左一台食物,除了有腌好既生肉,有冷盘前菜、泡菜萝卜丝、腌青瓜,呢d泡菜等小食可以无限添置,餐厅还有提供杂菜沙律 & 同埋包住肉一齐食嘅生菜片,我们之后就咁包住烧肉黎食。先饮牛肉海带汤,之后就开始我地今餐的烧烤,呢个系特色鲜烤元贝(两只),之后放入个金属既container 装住,可以保持到海鲜的精华,煮左一阵就食得。今餐烧肉比较特别的是香翁凤梨牛排,因为真系第一次咁既配搭去烧,牛排厚度适中,for 烧肉刚刚好,烧过嘅菠萝🍍蒸发咗啲水份,剩番多d糖粉都几好味。而腌过既牛肉片烧起上黎好多汁,睇呢张相就见到肉汁既光咁,牛肉用调料腌制过,可以令到啲肉完全入味,而佢哋用原始泥炉烤肉(睇过佢用既泥炉烧,都系比较古法烤肉)与韩式嘅烤肉相结合,效果出黎就比较特别嘅中式韩国烤肉咁,食果时仲可以连埋芝麻酱一齐。香港普遍黎讲系少有
香港普遍黎讲系少有用泥炉呢种烤肉,食过今餐之后我都想揾下仲有无咩餐厅都系用泥炉烤肉🤔