2020-05-26
我觉得一间食肆只帮衬过一次就去评论,有时难免流于武断,因为每间食肆定必有强项弱项,食啱食唔啱,感觉可以差之毫厘,谬以千里。帮衬基隆茶餐厅嘅两次经历,就系其中一个最好嘅例子。第一次去,当时唔太肚饿,叫咗个虾多士拼薯条下午茶餐,虾多士唔系由细到大食惯一块面包上面铺住虾胶𠮶种,而系将啲虾仁放喺面包入面再成块炸,好似有馅嘅西多士咁,食落口感有啲怪:出面系香脆嘅面包,但入面系软腍嘅虾仁,两者落差比较大,至于薯条水准亦一般,炸得比较硬身。当时已经估计,呢间嘅西式食品应该唔系主菜。回家后睇食评,果然中式食物才最耍家,所以第二次去,二话不说就叫咗碟干炒牛河。一上枱,见到条条河粉色泽均匀,满布油光,已经蛮有信心,一啖入口,只觉河粉香,镬气够,牛肉亦软腍有肉味,认真唔错。值得一提既系,小店居然采用纸饮管,为环境出一分力,真系意想不到😮。深水埗新店位于超过七十年楼龄嘅恒贞大押旧址,成栋建筑物外观满有历史感,店内亦保留咗两边有圆拱嘅石墙,颇有欣赏价值。