2018-05-28 59 浏览
来到德辅道中,走进一条小楼梯到达今晚嘅越式餐厅 - 鸣越。店内环境意外地寛阔,座位空间大。天气咁热,朋友二话不说点个清凉醒胃嘅捞檬。呢个捞檬有齐正宗檬粉必备嘅花生碎、炸干葱和葱油等配料,唔好睇少呢啲配料呀,正正系佢地令成个檬粉食起来有多种层次。香煎猪扒、炸鸡翼微㶶,食落香口惹味,檬粉份量十足,加埋甜酸汁够晒醒胃。越式粉面之中最吸引我嘅唔系汤河,亦非捞檬,而系呢款以幼细米粉制成嘅滨海。一片片薄身网状米粉,看上精致,入口幼滑,以生菜包裹,配上猪颈肉,再蘸点越式甜酸汁,先够完美。配菜香茅猪颈肉每一片都充满油脂,口感爽脆,可惜猪颈肉溢出大量油份,令部份滨海变成油浸米粉。猪颈肉分开上就可以避免呢个问题啦。炸到金黄色的蔗虾,一啖咬落,虾肉十分弹牙爽口。食到中间渗出清甜蔗汁,好味呀。脆卜卜的虾片,上面放著松软的猪肉,加埋干葱和葱油, 松、脆、咸香一应俱全。记得趁热食,放耐咗啲虾片就淋晒架啦。
越式三宝捞檬(猪扒、鸡翼、扎肉)

猪肉虾片

越式三宝捞檬(猪扒、鸡翼、扎肉)
猪肉虾片