New Punjab Club- 话系印度菜其实又唔系,因为正确黎讲系旁遮普(Punjab)菜。睇返wiki, Punjab 位于印度北部,东部与巴基斯坦🇵🇰接壤,所以除了以印度菜嘅咖哩外,泥窰(Tandoor)烤肉亦系代表作。而佢亦系全球首间取得米芝莲一星的旁遮普菜餐厅。一听已经知道有几巴闭。.遇著当时Blackseries-Now or Never, 每人只需$398 就可以试到佢set dinner(包Starter, Main, Side Dishes, Dessert)梗系老虎蟹都冲去试下🤟🏻.(Samosa Chaat)与我印象中嘅好唔同,完全唔觉油腻,加左石榴籽,乳酪,成件事好清新,开胃,不愧为招牌!其他side dish以(牛油杂豆蓉),几出色,一瞬间已经成台好西🤓💥重点💥(Tandoori Beef Sirloin)每位另+$198。我认为绝对值!捧上餐台的一刹那,牛油香同泥窑味扑鼻而泥,手拿餐刀,切落去,露出烧得刚刚好嘅牛肉,放入口,口感亦出奇地一流。.最后甜品-配以爆谷雪糕,花生及香蕉,啱晒重甜嘅我🥰饮品点了($108),西柚tonic water 加上西柚干,同
Samosa  Chaat

[招牌咖哩角](Samosa Chaat)与我印象中嘅好唔同,完全唔觉油腻,加左石榴籽,乳酪,成件事好清新,开胃,不愧为招牌!

其他side dish以[Mattar](牛油杂豆蓉),[Butter Naan]几出色,一瞬间已经成台好西🤓
Tandoori  Beef  Sirloin

💥重点💥[泥窑西冷牛肉](Tandoori Beef Sirloin)每位另+$198。我认为绝对值!捧上餐台的一刹那,牛油香同泥窑味扑鼻而泥,手拿餐刀,切落去,露出烧得刚刚好嘅牛肉,放入口,口感亦出奇地一流。

红萝卜拖肥布甸

最后甜品-[红萝卜拖肥布丁]配以爆谷雪糕,花生及香蕉,啱晒重甜嘅我🥰
Beefeater  Gin

饮品点了[Beefeater Gin]($108),西柚tonic water 加上西柚干,同台上嘅好西乃一绝配!

进食期间店员亦好有耐心地介绍每款菜色,同旁遮普菜嘅历史,由来。整间餐厅其实唔算大,但每个座位设计非常宽敞(因为要摆放好多碟菜我谂),墙上亦挂有不少当代艺术油画,可见布置好有心思👍🏻

ps. 最后呢图嘅肥佬可以话系呢间餐厅嘅经典打卡位,据店员介绍好似系印度著名嘅相扑手,唔系老板(笑)
呢间适合平时唔食开印度菜都可以一试,味道唔会太辣,亦唔会太油腻。
Samosa  Chaat
红萝卜拖肥布甸