2023-03-14
今晚去中环揾朋友开餐,餐厅就喺佢公司附近,地点非常方便,地铁站行过嚟只需要3分钟。餐厅灯光昏暗,装修有情调,座位阔落坐得舒适。如果想私隐度高啲,可以坐喺门口嘅二人位置。Menu选择唔少,如果样样都想试可以点tasting Menu,我哋想食呢度嘅Pizza所以就散叫。先食餐包,橄榄油好香。Starter有几款,侍应推介Culatello火腿,佢话系用咗猪臀部最嫩嘅肉,每只猪只有好少嘅部份可以做到呢一款火腿,比Parma ham更加好食。讲到咁正一于试吓,虽然系starter,但系份量都唔少,两个人食都觉得有啲多。呢个火腿肉质幼细,颜色系系玫瑰粉红色,味道芳香浓郁,咸香味道刚刚好,肉质软绵、脂肪分布均匀,好好食!侍应推介来自同一产地嘅红酒,一啖Culatello一啖红酒,非常搭配。主菜要咗牛柳,我哋prefer medium rare, 煮得稍为熟咗少少。牛柳保持鲜嫩嘅粉红色,口感软淋。伴碟嘅蔬菜烧香咗几好食,香滑嘅薯蓉我哋都食晒,一啲都冇浪费!Pizza亦系推介,饼底唔算超级薄,不过够香脆,芝士份量适中唔会太饱滞,我哋点嘅松露蘑菇pizza菇味香浓,清淡得来几好食。食完主菜当然要食甜品
先食餐包,橄榄油好香。
食完主菜当然要食甜品,我哋点咗开心果semifreddo,口感好似硬身嘅mousse,开心果味突出,旁边嘅开心果酱(ganache)都好食,又系成碟清晒👍🏻
顺带一提,呢度嘅酒有好多选择,wine list有好多唔同产地嘅酒,cocktail 都有啲特别嘅选择,我杯prosecco加桃清甜好饮,女仔一定钟意!
总括来讲呢间餐厅性价比唔错,服务亦都好好,侍应好熟悉餐牌,会详细介绍食物嘅来源、特色,下次有朋友聚餐我要再嚟呢度。