2020-08-31
日日香鹅肉饭店 (中环)中环威灵顿街50号华威大厦地下B号舖-----呢间黎自汕头嘅食鹅名店喺香港开咗一段时间,几个月Wfh一直无返中环,最近终于返番office,就同同事Lunch time去咗试下。-✨金牌卤水鹅片饭:佢地最出名就系卤水鹅,所以第一次嚟,梗系要食返个鹅片啦,佢哋同汕头总店一样,选用正宗嘅狮头鹅,而卤水胆亦跟足总店,味道非常正宗,3成肥7成瘦嘅鹅肉,入口鹅油丰腴,鹅肉嫩口,配搭热辣辣嘅白米饭同香浓嘅卤水酱汁,另外仲有菜心同卤水蛋等配料,非常丰富,食完之后力量满满地返工,令人感觉满足。-卤水猪手拼鹅掌饭:虽然佢哋嘅招牌系鹅肉,但其实佢哋嘅卤水猪手都一样冇失色,Q弹嘅猪皮同卤得非常入味嘅猪手,非常适合沾点少少特调醋汁再食,同事同我都好中意😊。而鹅掌就更系无可挑剔,入味嘅外皮令人欲罢不能,真系好想打包返去比妈咪试下-卤鸡蛋 :卤鸡蛋味道够浓,唔会太咸又唔会太淡,非常下饭,虽然本身碗饭已经有鸡蛋,但系仍然令我哋忍唔住叫多只share。-----👶🏻B仔整体评价:7.8/10个👍🏻👶🏻B仔抵食程度:7.5/10个👍🏻👶🏻B仔环境评分:8/10个👍🏻👶🏻B仔味道评分:7.5/10
中环威灵顿街50号华威大厦地下B号舖
👶🏻B仔整体评价:7.8/10个👍🏻