2019-04-18
帮衬左 Food Expression 已有好几年了,写食评却是第一次,因为真心想介绍D好嘢俾D对食物有要求嘅人。首先,本人其实从来都唔会买外卖(沙律除外), 因为一般茶餐厅快餐店之类的食物通常都有味精,买完返到公司通常都唔够热又淋啤啤,但在 FE 买外卖永远都令我好放心,因为佢哋坚持唔用味精,亦注重食物质素及温度。这里甚多选择,佢哋嘅名菜系韩式 bimbimbap 和海南鸡饭,但我通常尽量少食淀粉质,FE 亦对我哋呢啲怕肥人士好照顾,你可以要求转糙米或 guinoa。另外,几乎每月都有新菜式推出,以下系我最近食过嘅:1. 大花胶鸡肉汤粉丝 - 花胶大大只,鸡胸肉一啲都唔鞋,啲鸡汤饮得出全无味精,次次我都会连最后一滴都舔晒。2. 四川水煮虾汤粉丝 - 因为我钟意食辣,亦讲明要大辣,以为会油淋淋,点知汤底完全唔油,最后我又K.O.晒啲汤。3. 鸡胸肉豆腐暖沙律 - 做完 gym 或 on diet 最啱食。总括来说, Food Expression 的食物质素奇高,价钱又唔贵,平均只是60多元,两点后仲有八折,是中环区外卖不二之选。
水煮虾汤粉丝
嫰鸡肉大花胶汤粉丝