2019-10-01
接朋友放工后嚟到位于利源西街嘅三一饺子。最吸引我嘅地方系呢到嘅特色装修、贴心嘅英文menu同多款配搭。首先装修,其实冇咩特别,但店面细细,用咗白色做主调,增加空间感。另外啲灯好得意,系有图案嘅。墙上仲有啲图画,上面写晒绝望quote😂至于menu,中环区上班一族有唔少都系外国人。虽然呢到系卖中国菜,但menu都有英文version,方便英文人士明白,非常贴心👍!另外呢到仲有啤酒/红酒嗌🤣,几得意 。最后就系配搭,呢到俾你自由配搭菜式,可以要饺子(A)餐,又可以要饺子(A)+主食(B)餐或者饺子(A)+主食(B)+小碟(C)餐,又可以追加食物,最紧要系价钱唔贵!呢到最出名嘅系玫瑰花饺子,奈可我哋去𠮶日已经卖晒,老板话系因为好难包,每个月最多只可以包到几十只,唯有下次再嚟试啦!我哋叫咗两个A+B+C餐($68),加配餐饮。- A 饺子 -蒜芯猪肉饺(煎)黑白松露猪肉饺(煎)(另加$4)双拼(+$4)饺子每碟有6粒,加$4拣咗双拼,所以每只味有3只😋饺子煎熟后,煎pan加入面粉水同煎,令到饺子嘅底部有层薄薄嘅脆皮。蒜芯猪肉饺蒜味都几出;黑白松露猪肉饺个松露味味道就超级香🤩大阪饺子烧(粟米)(
最吸引我嘅地方系呢到嘅特色装修、贴心嘅英文menu同多款配搭。 首先装修,其实冇咩特别,但店面细细,用咗白色做主调,增加空间感。另外啲灯好得意,系有图案嘅。 墙上仲有啲图画,上面写晒绝望quote😂 至于menu,中环区上班一族有唔少都系外国人。虽然呢到系卖中国菜,但menu都有英文version,方便英文人士明白,非常贴心👍!另外呢到仲有啤酒/红酒嗌🤣,几得意 。
我哋叫咗两个A+B+C餐($68),加配餐饮。
- A 饺子 - 蒜芯猪肉饺(煎)
黑白松露猪肉饺(煎)(另加$4)
双拼(+$4)
饺子每碟有6粒,加$4拣咗双拼,所以每只味有3只😋
蒜芯猪肉饺蒜味都几出;黑白松露猪肉饺个松露味味道就超级香🤩
大阪烧就食得多,大阪饺子烧就真系第一次试。
同上面嘅煎饺一样整法,但面头再加上大阪烧酱、蛋黄酱、紫菜碎、木鱼丝,好似真系食紧大阪烧咁呀! 馅料可选姜葱或粟米,我哋拣嘅粟米真材实料,真系有好多粟米馅架🌽
总括嚟讲,饺子做到皮薄馅多,十分喜欢👍
- B 主食 -
主食可选米线或乌冬,仲可以加辣添,分垃圾、人、神 三个level 🤣 豆浆虾皮汤米线
鱼片头(追加)($6)
话就话系豆浆虾皮汤,但我哋加咗辣,所以汤底味道冇咁出。
米线煮得啱啱好,唔会太淋,有咬口。 鲣鱼昆布汤乌冬(另加$5)
汤底几好味,平时食净乌冬可能会觉得好斋,但呢个又冇呢个感觉㖞!乌冬够烟韧,钟意!
- C 小碟 - 关东煮(另加$15)
好有趣嘅关东煮,除咗平时会见到嘅𩠌之外,仲有只煎蛋喺面🤣 饺子鸡翼(另加$24)
饺子鸡翼拆咗骨,好易食。
咬落去啖啖肉,馅料实净饱满,又够香口😋
- 餐饮 - 豆浆(另加$7)
啤酒(另加$30)
计法有啲「liu lung」,但我哋总共系食咗$242 🤣
Menu: