2018-09-27
又到o左下午松一松tea 一tea o既时候,今次o系开中环呢o抖,想食平o野都唔系咁易,本来我提议食恒生总行对面间翠x,但朋友则介绍呢间叫南记o既餐厅。听个名以为系茶餐厅,原来食中式粉面的。间餐厅系类似快餐店形式运作,门口cashier 点餐俾钱,然后等嗌number 攞。见到d 价目,又真系几吸引!下午茶套餐,一个双拼粉面再加汽水或者豆浆,$26!如果叫净𩠌生菜底,更加只需要$20,中环wo 讲紧……同埋如果叫下午茶餐,仲会送zenses 纸巾一包。拿通常一般d 铺头都会好奸,假日唔做呢d 优惠。咁我地中秋翌日帮衬,suppose 系红日,但总之我问佢有无下午茶餐佢话有,于是就叫o左。哗……良心企业呀……我点o左个墨鱼丸鱼蛋配米粉($26),份量ok o既,d 丸俾足七粒但唔算好大粒,两种丸o既弹牙度都欠奉。汤底只系好普通o既碱水味,无任何特别。我配汽水,但朋友叫豆浆,个豆浆好细杯(图后方都隐隐约约见到),感觉叫汽水抵d。我谂呢间面店如果论抵食系真系算系抵,但味道就一般,适合颓食只求饱肚之人仕。