超群嘅流心奶皇包真系好好食,我班同事个个都好钟意食,因为我每次买都会买两三打请佢地,虽然真系好好食,但食咗好多次之后开始有啲闷,连之前又有新搅作「芳心帝皇蛋挞」都无心机去买嚟试,反而知道14号会出朱古力流心蛋挞(唔知佢个真名!),杂志又讲到只系中环店限定,今日14号午饭时间一到,立即冲过嚟买咗两打! 每日限量200只,我一个人都买咗24只,㖊日买唔到嘅朋友真系唔好意思喇!十二点几嚟到,开头重担心买唔到,原来第一转系十二点半出炉,之后不断会出炉,直到二百只卖晒为止。想买嘅人其实可以午饭时段去买定飞,同啲阿姐讲几点嚟攞,咁就可以三点三落嚟攞下午茶。啲阿姐真系好鬼热心,怕你买咗啲蛋挞冻咗唔好食! 想迟啲攞佢哋就不断提你冻咗要放入微波炉,如果刚出炉攞热辣辣就最好啦….好似有几个阿妈系你面前不断提醒你咁! 哗,好鬼烦阿! 不过佢哋都系出于好心,唔好怪佢哋! 最后喺半推半就之下决定咗喺二点正攞,啲阿姐重好鬼有心咁同师傅讲定几点要,校定时间等我两点正有热辣辣嘅蛋挞攞,真系多谢晒!朱古力流心蛋挞原理同之前嘅流心出品一样,麻糬包住流心馅,一咬入去就会流晒出嚟。今次嘅流心馅系黑朱古力,一啖咬落去,觉得蛋浆

朱古力流心蛋挞
原理同之前嘅流心出品一样,麻糬包住流心馅,一咬入去就会流晒出嚟。今次嘅流心馅系黑朱古力,一啖咬落去,觉得蛋浆太甜,遮晒啲朱古力味,要净系食啲朱古力浆先食到朱古力味。麻糬系热嘅时候都系喺半溶嘅状态,小小烟烟韧韧同溶咗嘅水牛芝士质感差唔多。外层嘅曲奇底够厚又够香脆,蛋挞面放咗啲crumb, 不过好似多余咗小小,而且个蛋挞变得甜上加甜! 如果可以突出啲朱古力味同无咁甜,个蛋挞就会好味啲。

虽然有特色又有层次感,七蚊只蛋挞真系好贵,买多啲就平啲,不过买咗两打平均都要六蚊只,仍属偏贵水平。
2010-12-14
外卖自取