2021-04-21 311 浏览
肥腻野食得多,偶尔都想食下素,无意中揾到呢间位于中环嘅楼上素食店,环境几靓,食物好有惊喜🤩— — — — — — — — — — — — — — — — — — —【法式蔬菜冻】$108呢个前菜有秋葵、紫椰菜、法边豆,外面有层薄薄嘅腐皮包住,第一次食呢种蔬菜冻,感觉几特别!— — — — — — — — — — — — — — — — — — —【黑虎拳炖鸡油菌炖汤】$98估唔到个汤系用茶壶上,一上枱都有少少惊讶,份量大概系每人有一杯半嘅茶杯。虽然份量唔多,但饮落都感觉到系用心炖制,完全无味精,非常清甜嘅菇香味。— — — — — — — — — — — — — — — — — — —【玫瑰叉烧】$118呢个皇牌菜式果然名不虚传,叉烧系用面筋造,配有机玫瑰酱,外层焦脆,内里够腍而又实在,都真系有几分似真叉烧,最欣赏系佢嘅酱,好香玫瑰露嘅味道。— — — — — — — — — — — — — — — — — — —【千丝虎虾配日式芥茉泡】$128个虾系用蒟蒻做, 外型又真系做得好似虾咁,咬落有鲜虾嘅爽滑,重真系有d虾味,好似真嘅虾一样😮 外层包住面粉丝 ,好脆!而上面层泡系Wasabi

【法式蔬菜冻】$108

【黑虎拳炖鸡油菌炖汤】$98
黑虎拳炖鸡油菌炖汤

【玫瑰叉烧】$118
玫瑰叉烧

【千丝虎虾配日式芥茉泡】$128
千丝虎虾配日式芥茉泡

个虾系用蒟蒻做, 外型又真系做得好似虾咁,咬落有鲜虾嘅爽滑,重真系有d虾味,好似真嘅虾一样😮 外层包住面粉丝 ,好脆!而上面层泡系Wasabi 泡沫,冇食佢😂

【XO酱牛肝菌新竹米粉】$118
XO酱牛肝菌新竹米粉

当日餐厅冇用到牛肝菌,转左用杂菌炒,都一样惹味,不过XO酱偏辣咗少少。

脆皮燕麦奶

【脆皮燕麦奶】
外脆内软,好香奶味,两个人share 一旧岩岩好!

【纯素青柠芝士蛋糕】
第一次食素芝士蛋糕,质感略为硬左少少,不过味道有青柠嘅酸酸甜甜,重有少少椰子味,都几好食!

甜品忘记了mark 价钱)
黑虎拳炖鸡油菌炖汤
玫瑰叉烧