2023-11-27
今日同朋友去咗中环间Monteverdi Restaurant and Bar食意大利菜,一入到去餐厅就有两大个酒柜,环境几有情调、仲有意大利人好热情嘅招待。我哋嗌咗Burrata and Parma Ham、Spaghetti Carbonara同Fettuccine Bolognese。Burrata系Mozzarella cheese嘅一种,外表似一个球体嘅小布袋,内馅系由制造Mozzarella时所产生嘅柔软凝乳碎块浸泡系鲜奶油里而成,一切开,柔软滑顺的乳酪便会缓缓流出,奶香浓郁,口感软滑!配埋充满咸香嘅Parma Ham、沙律菜、黑醋同橄榄油,喺一道味蕾几丰富嘅前菜。Carbonara嘅意粉口感弹牙,酱汁亦比较干身,配上煎得香脆惹味嘅半肥瘦烟肉条,食落整体唔算太腻。Bolognese嘅意粉有嚼劲,肉酱充满浓郁嘅蕃茄酱同肉碎,配埋香草同Parmesan cheese碎,食落几有层次感。📍中环威灵顿街33号The Loop 7楼位置就脚:🍊🍊🍊🍊餐厅环境:🍊🍊🍊🍊🍊食物味道:🍊🍊🍊🍊🍊整体CP值:🍊🍊🍊🍊
📍中环威灵顿街33号The Loop 7楼
位置就脚:🍊🍊🍊🍊