2022-05-03
🚩中环系姜诞日行行下街 突然想入间cafe坐下 醒起呢间之前好多人都赞佢哋嘅咖啡豆就去试下—————————————————————————男友评价🌚☕️Long Black $33我叫咗杯long black 因为系先落完热水再喺面头加入espresso 咖啡油会相比americano更突出 个人好钟意带有点酸味嘅咖啡 所以豆方面拣咗fruity因为带有好浓嘅果酸、果香味 好适合用嚟做black coffee😌🥛☕️Piccolo latte with oat milk $40(+5)女朋友本身话唔想饮 但最后转变心意 就帮佢叫咗较细杯piccolo latte 转oat milk 其一系佢饮得太多牛奶会唔舒服 其二oat milk配咖啡有一种好神奇嘅化学作用😍厚实嘅口感同咖啡系好夹 piccolo latte浓缩到咖啡豆本身嘅味道之余又唔会比奶味盖过😛女友评价🌚🟤🧇Brown $98由于斋饮咖啡好似好无聊 作为打卡之鬼嘅我决定嗌多个dessert 最后拣左brown(题外话 佢哋好似会定期转唔同嘅主题 今期系yellow 同brown)卖相好好嘅咖啡豆形状窝夫🥰 摆盘靓 但窝夫略嫌太干
—————————————————————————
男友评价🌚
☕️Long Black $33
女友评价🌚
🟤🧇Brown $98
卖相好好嘅咖啡豆形状窝夫🥰 摆盘靓 但窝夫略嫌太干 好似食紧鸡蛋仔咁🌝啲朱古力酱系倒唔到出嚟 最后要一匙羹「不」出嚟😂 不过用黎做摆设都几靓
而条蕉有焦糖系上面 加埋窝夫一齐食有返啲质感🫢侧边仲有啲果冻 不过无乜味道 整体来讲都系用黎俾我哋啲港女打卡架啦🤪
环境黎讲都几复古 木系嘅设计 位置唔多但都几适合闲日自己过黎坐下 都见到有人系度睇书对比于热闹嘅市区 难得中环都有慢活嘅一角🤓