2022-09-18
星期日同朋友去中环PMQ上完workshop之后落返地铁站附近揾野食,经过呢间位于威灵顿街既饺掂,见到佢地既Menu有齐汤饺同煎饺,饺子控一定要试下~餐厅环境干净企理,可以舒舒服服凉住冷气食饺子真系好爽🍄🥟至尊松茸猪肉饺配状元九鼎汤 (中碗8只$86; 大碗12只$129)呢个人气推介既松茸饺我地一坐低已经写左,可以拣汤饺或者煎饺,我地就拣左脆卜卜又香口既煎饺,皮薄馅靓仲食到啖啖松茸菇粒,配埋个状元九鼎汤就最perfect😍呢个状元九鼎汤超足料,用左多款材料熬制而成,包括顺德活鲮鱼、香山活鲗鱼、红萝卜、扁豆、赤小豆、新会陈皮、蜜枣、鲜排骨,天气咁热成日开冷气,平时屋企都会煲粉葛鲮鱼可以袪湿同降骨火,呢个汤仲有解热袪湿、生津止渴既功效,又清甜又有益🥟芫茜猪肉饺 (中碗7只$52; 大碗10只$65)朋友系重口味+芫茜控二话不说见到呢个芫茜猪肉饺即刻😍😍😍将芫茜同猪肉馅混合,估唔到咁夹,口感好清新,煎饺外脆内软,爆馅饺子好高质😚重庆鲜肉云吞 ($42)试左两款煎饺店员推介我试埋佢地既鲜肉云吞,汤底清甜,云吞皮嫩滑,内馅好juicy,一口size忍唔住食多几粒🥰🥰四川凉皮 ($32)今日天气
🥟芫茜猪肉饺 (中碗7只$52; 大碗10只$65)
重庆鲜肉云吞 ($42)
四川凉皮 ($32)
今日天气又热又落雨好难捉摸😄叫返个四川凉皮就最好不过,可以自选辣度,我地浅尝就拣左小辣,凉皮烟韧滑溜,配埋四川小辣酱汁好开胃😋
黄金原味皮蛋 ($28)
第一次见呢个黄金皮蛋,外表晶凝通透,鲜橙色既皮蛋黄非常吸睛!食落非常惹味,好食到停唔到口,黄金皮蛋仲要系溏心添呀,系色、香、味俱全的菜式!😍💯💯💯
蜜饯鸡翼 ($24)
见到隔离枱叫左个鸡翼小食又心郁郁想试下,都几有惊喜,蜜饯鸡翼外皮香脆,鸡肉嫩滑多汁,推介😌