2017-08-29
我有一段好长既时间都冇食过正宗既日本拉面啦,呢日放假我约左个系加拿大番黎香港玩既朋友一齐去食左个拉面,我地黎到中环德己立街见到呢间写住手打拉面,我地见到都觉得好似几吸引,咁梗系要试一试佢啦喂,真系估唔到好有惊喜!!!我地净系一见到个餐牌都已经饿到打哂古,价钱都几抵,系抵食过中环其他几间拉面既价钱我叫左个辛辣灸烧豚肉味玉拉面,我要左中辛!!个味我好钟意!劲惹味呀!!呢个真系好正既重口味之选,汤头中辣加上埋猪骨味浓厚鲜甜,个手打面质感弹牙,挂汤能力极高!!真系正到不得鸟!!仲有果块灸烧豚肉既油脂比例岩岩好,层层分明,一睇就知系一等一既靓猪肉!我朋友就选择左灸烧豚肉海苔味玉拉面 佢个汤底呈深褐色,劲香浓惹味,面质一样系充满面粉+蛋香,质感好弹牙,挂汤能力依然系咁高!!个豚肉一样系不负众望,食落好嫩滑好淋,一D都唔鞋口,呢个豚肉绝对系个拉面既精髓。 呢个豚肉系我食过咁多次拉面入面最厚既一次,仲有个溏心蛋真系好流心,我特别赞一赞味笋,好好味呀!!!我地仲叫左个羽根烧饺子一上到台好惊喜,我觉得好得意,饺子入面既馅系野菜,哩个饺子真系烧得啱啱好,脆得黎劲好食!!我地仲叫左个沙律唐杨炸鸡,佢唔会落太多
呢日放假我约左个系加拿大番黎香港玩既朋友一齐去食左个拉面,
我地黎到中环德己立街见到呢间写住手打拉面,
我地见到都觉得好似几吸引,
咁梗系要试一试佢啦喂,真系估唔到好有惊喜!!!
我地净系一见到个餐牌都已经饿到打哂古,
价钱都几抵,系抵食过中环其他几间拉面既价钱
我叫左个辛辣灸烧豚肉味玉拉面,
我要左中辛!!个味我好钟意!劲惹味呀!!
真系正到不得鸟!!
仲有果块灸烧豚肉既油脂比例岩岩好,层层分明,
一睇就知系一等一既靓猪肉!
我朋友就选择左灸烧豚肉海苔味玉拉面
佢个汤底呈深褐色,劲香浓惹味,
个豚肉一样系不负众望,食落好嫩滑好淋,一D都唔鞋口,
呢个豚肉绝对系个拉面既精髓。
呢个豚肉系我食过咁多次拉面入面最厚既一次,
仲有个溏心蛋真系好流心,我特别赞一赞味笋,好好味呀!!!
我地仲叫左个羽根烧饺子
一上到台好惊喜,我觉得好得意,饺子入面既馅系野菜,
哩个饺子真系烧得啱啱好,脆得黎劲好食!!
我地仲叫左个沙律唐杨炸鸡,佢唔会落太多炸粉,
食落系啖啖肉,加埋个外皮好松脆,
入面就包住D劲嫩滑既鸡肉,调味上佢加左沙律酱+葱,食落出奇地夹呀!!呢个真系食到我地劲滋味!
哩到既店员都非常咁亲切,好有礼貌,
加埋环境好舒服好relax,
呢餐真系食得好有惊喜,我地都觉得劲饱劲满足呀喂!!!!!
题外话/补充资料:
辛辣灸烧豚肉味玉拉面 中辛真系调配得好出色,我到E家都仲好挂住个汤!!!