午饭时间中环区好多食肆都挤满人,唐宫小聚亦唔例外,我地一行六人订左台早到左,都仲要等多15分钟先入得。环境大,但人都好多,午饭时间环境比较嘈吵。***\ 🦐凤眼虾饺 ($59/3件) /虾饺配上色彩鲜艳既食用花做点缀装饰,外观精致,好岩打卡,而且味道有惊喜,虾肉爽弹,唔会夹杂晒d肥猪肉当虾肉,食落去好有口感,好睇又好食\ 🍤 脆虾多士 ($89/3件) /脆虾多士炸到好酥脆,面头加上弹牙爽口既虾肉,再配上新鲜黑松露酱,味道都几夹,再且炸得干爽唔油腻\ 🐦沙田乳鸽 ($59/只) /入到餐厅见到每一台都有点,我地又点能够错过呢个招牌菜呢!乳鸽一上台就闻到超香,size唔系好大只,但外皮烧到好香脆,入面肉嫩多汁!平时出面街d乳鸽唔够味系要点淮盐,但呢到既乳鸽完全唔驶,食落去已经好够味,重点系佢好够热!\ 🥯黑金流沙 ($59/3件) /基本上每次饮茶我都会叫流沙包,呢个系我食过咁多间数一数二好味既流沙包!一搣开d流沙奶黄就涌晒出黎,馅料粉量足,闻落同食落都有好香既蛋黄味😻而外面层包系用健康既竹炭面粉造成,食落口感好松软\ 🫔水煮鱼春卷 ($59/3件) /本身好钟意食水煮鱼,水煮鱼味既春卷

\ 🦐凤眼虾饺 ($59/3件) /

\ 🍤 脆虾多士 ($89/3件) /
凤眼虾饺, 脆虾多士

\ 🐦沙田乳鸽 ($59/只) /
沙田乳鸽

\ 🥯黑金流沙 ($59/3件) /

\ 🫔水煮鱼春卷 ($59/3件) /
本身好钟意食水煮鱼,水煮鱼味既春卷都系第一次。食落去有少少辣味,外面炸得好松脆,可惜水煮鱼味唔够突出,一般。
水煮鱼春卷

\ 🦋萝卜丝蝴蝶酥 ($59/3件) /
蝴蝶酥选用无渣既白萝卜,去皮刨成一条条细丝,再加入调味料拌匀成为馅料。
再用油酥皮包住萝卜丝馅,再整到外型好似蝴蝶咁,可惜食落觉得有少少油,而且味道一般。

萝卜丝蝴蝶酥

***
招牌菜黑金流沙同沙田乳鸽都系必食之选。餐牌上亦有好多新派既点心,岩晒上班族/年经一族黎叹杯茶食个点心。不过大部似点心每碟都系得3件,CP值较低。如果未食过既都值得一试!
2023-03-06
凤眼虾饺, 脆虾多士