2024-01-04
想食点心,但又唔想坐低喺酒楼饮茶。可能系因为果下得一个人,或者有budget限制、时间限制。而可以拎走既点心铺,好似今日食呢间一点心,就可以满足到呢个要求。佢地铺位睇落唔大,但两边都仲有位可以坐,而且壁画几靓今次拣左外卖,店家会俾个保暖袋保持点心温度而重点系,佢地既点心选择都真系唔少,蒸点、炸点、蒸饭到甜品都有。我就叫左五样野。叉烧餐包虽然唔系脆皮,但呢种经典餐包,食落就有怀旧既味道同口感。包质地软熟又烟韧,叉烧馅既量岩岩好,每啖都食到叉烧,又唔会爆哂馅。咸水角外皮酥脆同埋又甜又软糯,内馅既量同调味都做得唔错。又酥脆又软糯,又甜又咸香,系钟意食咸水角既人会满意既味道。烧卖一份两粒,但每粒都有平时食开既一粒半咁大粒,真系半个拳头咁大。除左大粒,烧卖外面香软,内馅丰富,虾仁都有唔少,调味亦都到位。菜苗饺一咬开就食到豆苗既香味,而虾仁都好似烧卖咁,放左唔少只。皮都做得唔错,薄得黎带适当既烟韧,而且可以好好咁包裹内馅,咬开果下仲有少少好似食饺子咁有汁流入口。北菇滑鸡饭滑鸡每旧都大大旧,而且每一旧都系啖啖肉,每一旧都好嫩滑。调味岩岩好,垫底既饭吸收哂蒸鸡既精华。饭粒分明又唔会硬身,加埋甜豉油,真
佢地铺位睇落唔大,但两边都仲有位可以坐,而且壁画几靓
今次拣左外卖,店家会俾个保暖袋保持点心温度
叉烧餐包
咸水角
烧卖
菜苗饺
北菇滑鸡饭
滑鸡每旧都大大旧,而且每一旧都系啖啖肉,每一旧都好嫩滑。调味岩岩好,垫底既饭吸收哂蒸鸡既精华。饭粒分明又唔会硬身,加埋甜豉油,真系再饱都清得哂。