餐厅: 本原純素
资讯:

2021-09-18 344 浏览
虾子饼知道中环新开咗间纯素餐厅,前几晚就同我哩个为食猫嚟试菜,店面简约明亮,坐位不会过于挤迫(中环区难得!),当晚试咗「酸菜手指鱼配酸辣粉条」同「酸种pizza」,有惊喜,发觉佢哋用料很有心思,食物美味而有层次。今日特意约了一位荤食的朋友来试试他们的午餐,果然也相当出色👍🏼😋 今日试咗一冷一热嘅「韩式粉丝伴野菜饭卷」同「红咖喱杂菜天贝配蒟蒻面」。韩式粉丝伴野菜饭卷:长长嘅野菜饭卷超过十件,馅料相当丰富,有菠菜、甘笋、渍萝卜、素火腿、Just Egg配上珍珠米,口感丰富,饭量与馅料比例也刚好,素火腿唔系死咸𠮶种,没有抢走整体清新美味嘅感觉😊至于个粉丝系凉拌𠮶种,拌以木耳、甘笋同大豆芽,最后撒上香口嘅芝麻,唔好睇见佢咁深色就以为系好重口味,不但酱料味道调得恰到好处,食后亦无油腻腻嘅感觉。另外,除已配的泡菜外,还可自选多两个前菜(5选2),当日就拣咗麻酱波菜+凉拌青瓜。红咖喱杂菜天贝配蒟蒻面:佢嘅卖相已经冇得输,刚放上枱隔离枱位女士即刻问我哋哩个系咩嚟😉。以天贝配以新鲜而多样化的蔬菜,加上低卡又饱肚嘅蒟蒻面(可选乌冬),真系一碗份量十足(有图有真相😆),既高纤又蛋白质丰富,仲要好好味嘅汤面!

韩式粉丝伴野菜饭卷:

红咖喱杂菜天贝配蒟蒻面

红咖喱杂菜天贝配蒟蒻面:

当日有粟米仔、长枝西兰花、甘笋仔、玉豆、椰菜仔、迷你青茄子等。至于个红咖哩汤底就简直系个灵魂所在,浓浓嘅红咖哩汤底加咗椰奶,辣中带点甜香,唔会令你边食要边饮水,但怕你唔觉唔觉就饮晒啲汤😋😋😋 我朋友都一路食一路不停话好好味👍🏼

唯一美中不足是餐厅暂时只有杂果杯,未有其他甜品供应,期待!

另外店家有售买本地小店嘅纯素果仁、沙律酱,亦有不同口味嘅贝果🥯同埋朱古力香蕉蛋糕可供外卖,临走前不妨👀吓

整体用餐感觉良好👍🏼是一间环境舒适、食物美味而价钱合理的素食店,值得大家多多支持😊
2021-09-18
红咖喱杂菜天贝配蒟蒻面
  • 酸菜手指鱼配酸辣粉条(🌶🌶)