2024-09-03
米芝莲二星餐厅Arbor位于中环,主打新派嘅法国餐,菜式加入大量日本元素,为精致嘅法式菜品添加旨味!Welcome Drink带少少百香果果味嘅Sparkling Green Tea,清爽!法式餐包口感松软,加入紫菜同埋白味噌,配搭明太子牛油同埋少少辣椒粉,十分美味!Dinner - 6 Courses $1,688Golden Beet法国金菜头片入面有用苹果醋煮过嘅桃胶,热情果籽同埋罗勒籽带来卜卜脆嘅口感,整体感觉清新,系好特别嘅开胃菜!Ebisu Oyster以多款海草、蕃茄同埋清甜嘅惠比寿生蚝伴爽滑嘅绿茶素面,日本醋带来怡人嘅微味,仲好健康!Scallop白色嘅辣根啫喱片,下面系先以清酒慢煮再香煎嘅巨型带子!鲜嫩嘅法国青豆,加埋辣根同青柠嘅香味,整体配搭得宜!Truffle Dashi日本大根嘅芯,以关东煮嘅手法慢煮到入晒味,仲要切到成粒宝石咁,好睇又好食!浓稠嘅高汤入面有昆布、黑木耳、同埋黑松露!Wagyu Beef A4 +$440来自日本熊本嘅A4和牛,加入清酒味噌酱再炭烧,烧至完美嘅medium rare,呈鲜嫩诱人嘅红色,中间夹杂住半透明嘅油脂!牛和超软柔,轻轻用刀一
带少少百香果果味嘅Sparkling Green Tea,清爽! 法式餐包口感松软,加入紫菜同埋白味噌,配搭明太子牛油同埋少少辣椒粉,十分美味!
Dinner - 6 Courses $1,688 Golden Beet
法国金菜头片入面有用苹果醋煮过嘅桃胶,热情果籽同埋罗勒籽带来卜卜脆嘅口感,整体感觉清新,系好特别嘅开胃菜! Ebisu Oyster
以多款海草、蕃茄同埋清甜嘅惠比寿生蚝伴爽滑嘅绿茶素面,日本醋带来怡人嘅微味,仲好健康! Scallop
白色嘅辣根啫喱片,下面系先以清酒慢煮再香煎嘅巨型带子!鲜嫩嘅法国青豆,加埋辣根同青柠嘅香味,整体配搭得宜! Truffle Dashi
日本大根嘅芯,以关东煮嘅手法慢煮到入晒味,仲要切到成粒宝石咁,好睇又好食!浓稠嘅高汤入面有昆布、黑木耳、同埋黑松露! Wagyu Beef A4 +$440
来自日本熊本嘅A4和牛,加入清酒味噌酱再炭烧,烧至完美嘅medium rare,呈鲜嫩诱人嘅红色,中间夹杂住半透明嘅油脂!牛和超软柔,轻轻用刀一拖就可以切开,来自牛脂嘅甜味真系好正! Genmaicha & Caviar +$380
Arbor嘅signature dessert,寿司军舰造型,主要由玄米茶雪糕、淡口嘅鱼子酱、自家制嘅挺身紫菜,上面有一抹昆布油,中间包住麻糬、抹茶饼干等,带来多重口感,咸甜balance! Madeleine
以清酒酒糟及青柠制成嘅贝壳蛋糕,松软可口!